Raad boos op Microsoft

22 april 2009

Als Amsterdam de huidige werkplekken ‘toekomstklaar’ wil maken dan zit de gemeente meteen vast aan een contract met Microsoft dat 800.000 euro kost, terwijl de gemeente juist van Microsoft afwil om over te stappen op open source-programma’s zoals OpenOffice.org en Firefox. VVD en PvdA zijn woedend, schrijft Webwereld.

Boosdoener is SoftGrid, een manier om de verschillende programma’s te beheren. SoftGrid is opgekocht door Microsoft, dat het programma alleen nog wil upgraden als de gemeente dan meteen een duur abonnement afneemt dat ze niet nodig heeft. Er lijkt hier sprake te zijn van koppelverkoop en de gemeente overweegt naar de NMA te stappen. Sabina Gazic (PvdA) heeft gevraagd om de kwestie ook bij de Europese Commissie aan te kaarten.

De gemeente wil eigenlijk geen nieuwe contracten met Microsoft omdat ze op termijn wil overstappen op open-source software. Door slechte afstemming hebben allerlei inmiddels toch nieuwe contracten gesloten. Het gaat om Stadstoezicht, de GGD, de Dienst Ruimtelijke Ordening, de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, het advies- en ingenieursbureau van de gemeente, het Afval Energiebedrijf, het GVB en de stadsdelen Bos en Lommer, Oost en Osdorp.

De kwestie wordt vanmiddag besproken door de gemeenteraad.

UPDATE – Op aandringen van Gazic en Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) begint de gemeente al met het installeren van OpenOffice.org en Firefox op werkplekken. Wethouder Maarten van Poelgeest gaf aan dat dit niet overal onmiddellijk kan plaatsvinden. Zo werkt de gemeentelijke belastingdienst met standaardbrieven die zijn opgemaakt met Microsoftprogramma’s. Ondertussen gaat de aanschaf van het Microsoftabonnement wel gewoon door.

Bron: nua | Categoriën: Geen