‘Lobbyist Microsoft bekritiseert Amsterdam’

7 mei 2009

Onlangs kreeg Microsoft stevige kritiek in de Amsterdamse gemeenteraad. Nu blijkt dat Microsoft terugslaat door in de Brusselse lobbycircuits op Amsterdam af te geven. Of toch niet?

Amsterdam wil vooroplopen bij de introductie van zogenaamde open source-software om minder afhankelijk te worden van grote bedrijven als Microsoft. Onlangs riep het bedrijf nog grote irritatie op doordat het de gemeente een onnodig softwareabonnement van 800.000 euro zou hebben opgedrongen.

Afgelopen weekend publiceerde het Parool een reportage van journalist Patrick Meershoek, die op pad was geweest met Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert, tevens nummer 2 op de VVD-lijst voor de Europese verkiezingen op 4 juni. Het artikel beschrijft een gesprek met een lobbyist van Microsoft, die zich beklaagt over de vijandige manier waarop het bedrijf wordt behandeld.

Als gevolg van de boetes die Eurocommissaris Kroes aan Microsoft heeft opgelegd zouden Europese landen - vooral Nederland en Denemarken - concurrenten van het bedrijf voortrekken. “De lobbyist noemt Amsterdam als voorbeeld van een stad waar Microsoft nauwelijks nog een poot aan de grond krijgt. ‘Er is geen level playing field’, moppert hij.”

Gevraagd om een reactie laat een woordvoerder van Microsoft weten dat het bedrijf weliswaar kritiek heeft op overheden die per se open source willen, maar dat men zich niet herkent in de manier waarop het gesprek in het Parool is weergegeven. Voorafgaand aan publicatie heeft men een versie van het artikel onder ogen gehad waarin de lobbyist Amsterdam niet met name noemde. “Wij kunnen ons in die weergave vinden”.

Hennis-Plasschaert heeft het Parool-artikel voor publicatie onder ogen gehad. Het lijkt erop dat ze er wijzigingen in heeft aangebracht en de aangepaste tekst eerst ter goedkeuring aan Microsoft heeft voorgelegd, om vervolgens de wijzigingen door te geven aan het Parool.

Meershoek zegt dat ze de beschrijving van het gesprek met de lobbyist zo ingrijpend had veranderd dat hij er niets meer in herkende. Hij besloot de oorspronkelijke tekst - een ‘waarheidsgetrouwe weergave van het gesprek’ - te handhaven, ook al omdat de lobbyist zou hebben geweten dat hij als journalist bij het gesprek aanwezig was.

Als liberaal toonde Hennis-Plasschaert zich overigens gevoelig voor de kritiek van Microsoft. Ze vroeg om aanvullende informatie, maar wel graag to the point: “Ik wil feiten, geen fictie. En zo concreet mogelijk. Niet meer dan een paar A4-tjes. De rest lees ik niet.”

Hennis-Plasschaert was niet bereikbaar voor commentaar. Foto: TPCOM

Bron: nua | Categoriën: Geen