Bloembollensector heeft vluchtelingen en jongeren weinig te bieden

24 januari 2018

Diederik Boomsma (CDA) wil dat statushouders en jongeren aan het werk gaan in de bloembollensector, maar de gemeente concludeert dat dit weinig zin heeft. De laag- en ongeschoolde seizoensarbeid in de sector biedt nauwelijks kansen op opleidingen of uitstroom naar duurzaam werk. In andere sectoren zoals de horeca, zakelijke dienstverlening en de logistiek zijn volgens de gemeente meer mogelijkheden.

Het Amsterdamse CDA dringt al jarenlang aan op tewerkstellingsprojecten in de tuinbouw. Volgens de partij wordt nu gebruik gemaakt van arbeidsmigranten uit landen als Polen, maar die zouden duurder zijn dan Nederlandse werknemers. Het CDA laat in het midden of de statushouders en werkloze jongeren een betaalde baan zouden moeten krijgen of een onbetaalde werkervaringsplaats.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam leverden vorig jaar kritiek op een tewerkstellingsproject voor statushouders in Westland. Het project, waarbij statushouders geen loon kregen voor hun werk, leverde nauwelijks betaald werk op voor de deelnemers. Bovendien waarschuwen de onderzoekers voor verdringing: «Het risico bestaat dat werkgevers wisselende statushouders een werkervaringsplek bieden, terwijl het eigenlijk om een vaste vacature gaat.»

Volgende week staat de reactie van de gemeente op Boomsma’s voorstel op de agenda van de raadscommissie Werk en Economie.

Bron: nua | Categoriën: Werk