Lokfiets was geen uitlokking, ondanks goedkoop slot

31 december 2017

Een Amsterdammer die in 2014 werd betrapt met een lokfiets vindt dat hij slachtoffer is van uitlokking. Het gerechtshof Amsterdam gaat daar niet in mee.

In september 2014 zette de politie een Giant Cosmo fiets op de Van Diemenstraat. Volgens de verdachte was er sprake van uitlokking, onder meer omdat de fiets was vastgemaakt met een goedkoop rood kabelslot.

Het gerechtshof stelt echter dat er niets ongebruikelijks was aan de plek en de manier waarop de fiets was neergezet. Daarom is niet aannemelijk dat de Amsterdammer is overgehaald om iets te doen wat hij normaal gesproken niet zou hebben gedaan.

Vorig jaar werd het OM niet ontvankelijk verklaard in een zaak waarin een ‘in goede staat verkerende fiets’ werd geplaatst in een woonwijk, ‘op een plek waar doorgaans geen fietsen worden gestald’.

Uit andere uitspraken blijkt dat vooral de plek waar de fiets wordt neergezet van belang is bij de beoordeling of er sprake is van uitlokking. Als een fiets wordt achtergelaten met een slecht slot of zelfs helemaal geen slot, dan wordt dat is dat op zichzelf geen reden om te concluderen dat er sprake is van uitlokking.

Bron: nua | Categoriën: Fiets, West