‘Deelfietsen ook in Noord, Nieuw-West en Zuidoost’

21 december 2017

Als het aan de gemeente ligt, kunnen ook inwoners van Noord, Nieuw-West en Zuidoost in de toekomst gebruik maken van ‘deelfietsen’. In die stadsdelen wonen relatief veel mensen die nog geen gebruik maken van de fiets.

Nadat er afgelopen zomer veel werd geklaagd over huurfietsen die lukraak in de stad werden geplaatst, wil de gemeente de activiteit nu gaan reguleren. Het is de bedoeling dat meerdere aanbieders een vergunning krijgen. Eén van de doelen is «om de groei van het fietsgebruik te faciliteren en het fietsgebruik te stimuleren waar nog niet zo veel gefietst wordt.»

De gemeente gaat monitoren in welke buurten de deelfietsen worden gebruikt, maar dwingt de aanbieders niet om hun fietsen in de hele stad aan te bieden. In drukke gebieden rond het centrum valt het makkelijkste geld te verdienen met huurfietsen. Aanbieders hebben al aangegeven dat ze het lastig vinden om buiten de ring een goede dekking tot stand te brengen.

Afgelopen zomer waren er klachten over de gebrekkige kwaliteit van de deelfietsen die toen in de stad stonden. Er komt nu een testpanel om de kwaliteit van de fietsen te beoordelen. Er mag verder niet teveel reclame op de fietsen worden aangebracht en er mag ook geen mandje op zitten, want dat is onhandig bij het parkeren.

Tot en met 16 februari kan er gereageerd worden op het plan. De gemeente hoopt dat het nieuwe beleid in maart 2019 in kan gaan.

Bron: nua | Categoriën: Fiets, Nieuw-West, Noord, Zuidoost