De Waarheid, 1965: Fiets ‘Assepoester van de weg’

26 augustus 2012

Vanaf 1965 voerde het communistische dagblad De Waarheid een campagne voor vrijliggende fietspaden in Amsterdam. Tot dat moment had alleen de Leidsestraat een apart fietspad gehad, maar daar waren fietsers inmiddels al weer verbannen. “En zo bleef de fiets, hoewel eerste onder de vervoersmiddelen, de Assepoester van de weg.”

De Waarheid pleitte voor snelle en veilige fietsroutes in en uit de stad. Sinds de jaren zestig is er flink wat verbeterd op dit gebied, maar sommige prioriteiten die destijds werden genoemd klinken nog best actueel:

De belangrijkste routes, waarvoor een oplossing gezocht moet worden, zijn naar algemene mening die van de Haarlemmerstraat en -dijk; Raadhuisstraat en Rozengracht; Vijzelstraat en Utrechtstestraat. (De moeilijkheden in Oost lijken opgelost nu de verbrede Weesperstraat voorzien wordt van fietspaden.)

Overigens maakt een fotobijschrift in dezelfde krant ook best een hedendaagse indruk:

Net op het nippertje weet deze bewoonster van de Gerard Schaepstraat nabij het Frederik Hendrikplantsoen te voorkomen dat haar fiets op de vrachtauto gegooid wordt, waarmee de Amsterdamse politie de stad afstroopt op zoek naar niet meer gebruikte rijwielwrakken. Ze is wel niet zo nieuw meer, aldus deze mevrouw, maar toch nog te goed voor de schroothoop.

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de fiets in Amsterdam is er goed nieuws: in januari volgend jaar verschijnt het langverwachte boek De fietsrepubliek van ‘Dishwasher Pete’ Jordan.

(Met dank aan MK + FB voor de tip)

Bron: nua | Categoriën: Geen