Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

‘Verzet tegen Grijze Wolven heeft ritueel karakter’

21 december 2008 - De extreem-nationalistische Turkse Grijze Wolven leiden in Nederland een kwijnend bestaan, aldus de nieuwe Monitor Racisme & Extremisme. Critici zeggen echter dat de beweging qua vitaliteit niet onderdoet voor Nederlandse extreem-rechtse organisaties.

De afgelopen jaren is er een aantal keer ophef ontstaan omdat VVD-deelraadsleden in Zeeburg banden zouden hebben met de Grijze Wolven en omdat het stadsdeel subsidie gaf aan Grijze Wolvenorganisatie Tükem.

Onderzoeker Jaap Tanja van de Anne Frank Stichting schreef een artikel over de Grijze Wolven voor de eerder deze maand verschenen Monitor Racisme & Extremisme, dezelfde uitgave waarin de PVV van Geert Wilders wordt aangemerkt als ‘extreem-rechts’.

Volgens Tanja leiden de Grijze Wolven een kwijnend bestaan. De Turkse Federatie Nederland (TFN) heeft financiële problemen, de congressen trekken steeds minder bezoekers en er zijn weinig recente concrete voorbeelden bekend van bedreigingen, geweld, criminele connecties en discriminatie door Grijze Wolven.

Wel wordt er regelmatig geprotesteerd tegen bijeenkomsten van Grijze Wolven, vaak naar aanleiding van berichten van de onderzoeksgroep Turks extreemrechts. Deze protesten “worden veelal genegeerd door zaalverhuurders of overheden en hebben daarmee een hoog ritueel gehalte”, aldus Tanja.

Ondertussen worden er wel degelijk ‘radicale ideeën’ gesignaleerd op universiteiten, hogescholen en Turkstalige websites, al is daar nog geen goed onderzoek naar gedaan. Mogelijk zijn de organisaties van de Grijze Wolven niet langer het vehikel voor Turks nationalisme, veronderstelt Tanja.

Ernst Haffmans van de Onderzoeksgroep Turks extreemrechts vindt het onderscheid een beetje kunstmatig. “Grijze Wolven zijn natuurlijk een feitelijk niet bestaande, fluïde groep, een verzamelnaam voor Turkse ultranationalisten. Nee, er wordt niet bij ieder incident met de lidmaatschapskaart van de Turkse Federatie Nederland gezwaaid”.

Haffmans vindt het een beetje kort door de bocht om te zeggen dat de Grijze Wolven een kwijnend bestaan leiden. “Als je de Grijze Wolven vergelijkt met Nederlandse extreem-rechtse of ultranationalistische organisaties, dan kwijnen de Grijze Wolven zeker niet; een paar keer per jaar worden er openbaar aangekondigde politiek-culturele bijeenkomsten georganiseerd, waar honderden tot duizenden mensen op afkomen. Zoiets is voor soortgelijke Nederlandse organisaties ondenkbaar. Dus wat is kwijnend?”

Wel heeft Haffmans de indruk dat er financiële problemen zijn en dat Grijze Wolvenorganisaties tegenwoordig minder makkelijk aan subsidies komen. Verder stelt hij dat er te weinig zicht is op incidenten waarbij sprake is van discriminatie en bedreiging. De incidenten die wel bekend zijn, ‘zijn overigens niet mis’.

Tanja plaatst vraagtekens bij de manier waarop de onderzoeksgroep Turks extreemrechts politieke kandidaten doorlicht: “sommige kandidaten worden met weinig aarzeling tot Grijze Wolf gebombardeerd, doordat ze lid zijn of in het verleden lid zijn geweest van een aan de Turkse federatie gelieerde organisatie”.

Haffmans stelt dat die kritiek niet terecht is: “Volgens de door de Monitor zelf gehanteerde sociale genealogie zijn extreem-rechtse personen prima te duiden door hun lidmaatschapscarrière”.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier