Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Ewald Engelen: Amsterdam moet vuile handen maken

16 oktober 2008 - Als Amsterdam werkelijk de financiële sector wil stimuleren dan moet de stad accepteren dat de sociale polarisatie toeneemt en niet kleinzielig doen over hedgefondsen en private equity firma's, stelt Ewald Engelen.

Deel twee van een serie over Amsterdam en de crisis

Engelen, universitair hoofddocent aan het Amsterdam Metropolitan Institute for Development Studies van de Universiteit van Amsterdam, wijst erop dat de financiële sector in Amsterdam niet zo succesvol is als soms wordt gedacht. De sector is sinds 2001 gekrompen en daarna gestabiliseerd, terwijl hij in steden als Londen, Dubai, Parijs en Shanghai groeide.

Aan de andere kant zijn de schommelingen in Amsterdam minder heftig dan in andere steden. Daarom zal de kredietcrisis hier waarschijnlijk minder hard aankomen dan elders, aldus Engelen. Wel zullen er veel banen verdwijnen als gevolg van de overname van ABN Amro. Het feit dat de bank nu in publieke handen is verandert daar niets aan, verwacht hij.

Engelen is sceptisch over de vooruitzichten voor de Zuidas. "De financiële sector trek je niet met glazen paleizen met marmeren muren. Het is veel belangrijker om te zorgen voor goede woningen en om bij het Rijk te lobbyen voor aanpassingen van het migratiebeleid".

Er is wel gezegd dat de gemeente moet stoppen met het aantrekken van grote bedrijven en zich moet richten op kleine ondernemingen. Engelen ziet hier niet zoveel in. "Wat wij allemaal leuk vinden zijn kunstenaars, de meest over het paard getilde groep in de samenleving. Maar daar zitten weinig banen in. Een hoofdkantoor heeft uitstraling, je hebt schoonmakers nodig, papierverwerkers, horeca".

Engelen zegt dat Amsterdam ook moet proberen om hedgefondsen en private equity firma's aan te trekken. Zulke firma's zijn bekritiseerd omdat ze grote winsten zouden maken door bedrijven te ontmantelen en banen te vernietigen. Engelen zegt echter dat zulke kritiek vaak berust op onwetendheid.

"Er zit een enorme inconsistentie in het beleid. Aan de ene kant willen we financiële dienstverleners naar Nederland halen, aan de andere kant geldt ten aanzien van hedgefondsen en private equity firma's: laten we die in hemelsnaam buiten de deur houden. Die twee gedachten bijten elkaar. Daarom betwijfel ik hoe serieus we dat beleid moeten nemen".

Gevraagd of Amsterdam vuile handen moet maken, zegt hij: "Ja. Je moet woningen bouwen voor de hele rijken en accepteren dat daarmee de inkomensongelijkheid groter wordt. Op zich is daar niets mis mee zolang dit maar zorgt dat de onderkant er beter van wordt". Engelen wijst erop dat elke goedbetaalde baan in de dienstensector tien nieuwe banen oplevert in sectors als de detailhandel, de horeca en de culturele sector.

En als Amsterdam nalaat om de keuzes te maken die nodig zijn om financiële dienstverleners aan te trekken; is dat dan erg? Engelen vindt van wel. "Ten eerste is het jammer vanuit nostalgie. Amsterdam is één van de oudste financiële centra ter wereld. Ik denk dat velen met mij met lede ogen zullen toekijken als deze sector uit Amsterdam verdwijnt".

"Ten tweede zal de financiële dienstverlening de komende jaren een zeer rendabele sector zijn, waar goede salarissen worden betaald. En ten derde liggen er enorme marktkansen in Zuidoost Azië. Men heeft daar een kennisachterstand op het gebied van de financiële dienstverlening en Nederlandse partijen zouden daar een rol kunnen spelen".

Dr. Ewald Engelen. Afbeelding: FNV Bondgenoten protesteert tegen private equity firma's op het hoofdkantoor van Maxeda in Amsterdam, juli 2008. Foto FNV Bondgenoten

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier