Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Erik Swyngedouw: Waar is de milieubeweging?

17 oktober 2008 - Amsterdammers met lage inkomens worden de dupe van de financiële crisis. De crisis opent echter ook mogelijkheden voor een echt politiek debat over het economisch beleid, zegt Erik Swyngedouw, hoogleraar geografie aan Manchester University.

Deel drie in een serie over Amsterdam en de crisis

Als gevolg van de crisis zal de financiële dienstverlening strakker gereguleerd worden. "Banken zullen weer een meer traditionele rol vervullen en zich bezig gaan houden met saaie bankverrichtingen. De speculatieve producten, die een ballon zijn gebleken, zullen worden ingedijkt. Dit heeft effect op de expansie van de hele sector".

Inwoners van Amsterdam gaan een moeilijke tijd tegemoet, al zullen sommigen zwaarder worden getroffen dan anderen. "Mensen die in de financiële sector werken zullen het effect voelen, maar veel van hun hebben de afgelopen jaren hun spaarpot gevuld. Mensen met hoge schulden zullen het ook voelen. Dan gaat het om kleine ondernemingen, maar ook gezinnen die een huis hebben gekocht".

En dan zal er nog het effect zijn van de reddingsplannen. "Sinds afgelopen zondag hebben Europa, Groot-Brittannië en Amerika samen 2,1 triljoen pond aan maatregelen genomen. Dat is onvoorstelbaar. Overheden hebben dat geld ook niet, hè? De inflatie gaat aanwakkeren. Opnieuw levert dit vooral problemen voor de zwakkeren".

Swyngedouw bestrijdt dat de gemeente weinig kan doen. "Lokale overheden zeggen vaak: 'Ah, maar hier kunnen wij niets aan doen. Wij hebben geen echte macht of invloed'. Enerzijds is dat waar, maar anderzijds hebben stadsbestuurders rechtstreekse contacten met het regiobestuur, het landelijk bestuur en het Europees bestuur".

Zich voordoen als machteloos zou één van de manieren zijn waarop overheden een echt politiek debat uit de weg gaan. Een andere manier om politieke keuzes te verhullen zou zijn door deze te presenteren als technische kwesties die moeten worden overgelaten aan deskundigen en niet aan het publieke debat.

Swyngedouw hoopt echter dat het authentieke politieke debat zal terugkeren nu de neoliberale ideologie heeft afgedaan en overheden weer opschuiven in de richting van een meer Keynesiaanse, gemengde economie, waarin niet alles klakkeloos aan de markt wordt overgelaten.

Neem de ontwikkeling van de Zuidas, die gedeeltelijk zou worden gefinancierd door financiële instellingen. De afgelopen jaren is er nauwelijks enige discussie geweest over dit project. Dit zou wel eens kunnen veranderen nu het bedrijfsleven zich terug lijkt te trekken.

"Als de overheid betaalt, dan wordt duidelijker dat het gaat om een politieke kwestie", redeneert Swyngedouw. "De vraag gaat zich voordoen of het legitiem is om geld te steken in een project waar vooral beter gesitueerden van profiteren".

Zo'n debat zal echter pas van de grond komen als burgers en organisaties de gangbare economische opvattingen in twijfel trekken. Swyngedouw vindt dat hier een taak ligt voor vakbonden, maar ook voor de milieubeweging. "Ik heb nog niets gezien. Ik begrijp niet waarom de milieubeweging deze kans niet grijpt".

Professor Erik Swyngedouw. Afbeelding: Milieudefensie knipt bankpassen door tegenover het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas als protest tegen milieuonvriendelijke investeringen, juni 2007. Foto: Dirk van der Made / Wikipedia

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier