Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Douglas van den Berghe: Crisis wellicht gunstig voor Amsterdam

24 oktober 2008 - Dankzij het adequate optreden van het Ministerie van Financiën en de Nederlandse Bank (DNB) de profileert Nederland zich als veilige haven voor internationale banken, met een solide en betrouwbare overheid. Voor banken zou dat een reden kunnen zijn om zich in Amsterdam te vestigen, aldus Douglas van den Berghe van Investment Consulting Associates (ICA).

Deel vijf in een serie over Amsterdam en de Crisis

Vorig jaar deed ICA in opdracht van de gemeente een onderzoek 'Amsterdam in een globaliserende wereld'. In het rapport waarschuwde het adviesbureau dat de stad qua buitenlandse investeringen erg afhankelijk is van Amerika en daardoor kwetsbaar is voor economische schokken zoals de kredietcrisis.

Van den Berghe zegt echter dat de impact van de crisis niet moet worden overdreven. "Sommige media deden alsof de hele wereldeconomie op instorten stond. En als we de dagelijkse beursontwikkelingen moeten geloven zitten we op een 'economische rollercoaster'. Echter, er kunnen best nog een paar banken omvallen en de reële economie zal in zwaarder weer terechtkomen waardoor we één of twee magere jaren tegemoet gaan, maar Nederland staat er economisch goed voor en kan een stootje hebben".

De gevolgen voor Amsterdam blijven beperkt omdat de stad veel minder afhankelijk is van de financiële sector dan een stad als Londen. "Er zullen wel banen op de tocht staan in de financiële sector, maar die mensen komen wel weer aan de slag bij een andere bank of gerenommeerd adviesbureau".

Van den Berghe prijst de 'snelle en adequate' manier waarop het ministerie van financiën en DNB de problemen bij Fortis, ABN Amro en de ING hebben aangepakt. "Dat zal vast een spin-off hebben. We hebben laten zien dat we hier een solide en betrouwbaar systeem hebben dat ons stelsel in zware tijden ondersteunt. Dat kan voor financiële instellingen een overweging zijn om zich hier te vestigen".

Van den Berghe kan zich vinden in het economische beleid van wethouder Lodewijk Asscher, die wil dat de stad zich concentreert op financiële nichemarkten zoals het pensioenbeheer en die bij de landelijke overheid pleit voor belastingverlagingen.

Een andere kansrijke sector voor Amsterdam is ICT, aldus Van den Berghe. Er zijn vele kleine, vaak buitenlandse bedrijven die opereren op het snijvlak van IT, telecommunicatie en media en die succesvol vanuit Amsterdam een wereldwijde markt bedienen. Amsterdam zou gezien kunnen worden als 'IT-hub van de wereld'.

Over de manier waarop de Zuidas wordt gerealiseerd heeft Van den Berghe bedenkingen. "Er is in Amsterdam wel kantoorruimte beschikbaar, maar die voldoet vaak niet aan de vraag. Als je een bedrijf als Google naar Amsterdam wil halen dan moet je zorgen voor toonaangevende architectuur waarbij ook rekening wordt gehouden met interne en externe design. Voor veel internationale ondernemingen is de architectuur in Dubai een voorbeeld. In Nederland vinden we dit nogal snel te pronkerig".

Een ander probleem dat de stad zou moeten aanpakken is de stroperige besluitvorming. "Een ondernemer vertelde me dat het hier nog erger is dan in Oost-Europa twintig jaar geleden. Besluitvorming is traag en enorm bureaucratisch".

Foto: Mooste

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier