Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Ambtenaar: Zuidas 'volstrekt verouderd'

7 september 2008 - De ontwikkeling van de prestigieuze Zuidas is in financiële problemen geraakt. Een senior planoloog van de gemeente noemt het project nu bovendien 'volstrekt verouderd'.

De Zuidas moet een impuls geven aan Amsterdams positie als internationaal financieel centrum. De actieve betrokkenheid van ABN AMRO en andere financiële instellingen, die zestig procent van de benodigde 2 miljard euro moeten opbrengen, wordt gezien als een aanwijzing voor de levensvatbaarheid van het project.

Afgelopen voorjaar dreigden beoogde financiers zich echter terug te trekken. Ze klagen dat de risico's te groot zijn en eisen meer zeggenschap. Verder kwam Joop van den Ende terug van zijn plan voor een theater op de Zuidas. Daar komt nog bij dat er een onderzoek is gestart naar mogelijke bouwfraude bij de Zuidas.

De huidige crisis biedt een kans om een openbaar debat te voeren over de Zuidas, zo stellen de redacteuren van tijdschrift Agora, dat een themanummer aan het project heeft gewijd. Tot nog toe vindt de discussie vrijwel alleen in de achterkamertjes plaats.

Stan Majoor (Universiteit van Amsterdam), een onderzoeker die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de Zuidas, voert aan dat het begrijpelijk is dat er tot nog toe weinig publiek debat is geweest. "In een relatief lege strook land zijn enkele grote kantoorcomplexen neergezet. Grote overheidsinvesteringen zijn tot nog toe niet noodzakelijk geweest en evenmin hebben veel bewoners overlast ondervonden".

Om uit de huidige crisis te raken suggereert Majoor echter om de 'stedelijke ambitie [te] radicaliseren' en om de besluitvorming te 'politiseren'. Blijkbaar wordt het publieke debat niet meer gezien als een obstakel, maar als een nuttig instrument om de Zuidasagenda erdoor te drukken.

Verschillende deskundigen hebben hun twijfels of Amsterdam wel behoefte heeft aan een grootschalige kantorenlocatie. "Regulering, fiscus, een ruimhartig migratiebeleid en goed onderwijs zijn oneindig veel belangrijker dan een bosje glanzende wolkenkrabbers", stelt Ewald Engelen (ook UvA).

Jos Gadet, senior planoloog bij de gemeente Amsterdam, zegt dat tien tot vijftien jaar geleden is dat begonnen werd met de ontwikkeling van de Zuidas en dat het concept in feite 'volstrekt verouderd' is.

Hij zegt dat de aandacht zou moeten worden gericht op kleine locaties zoals café-restaurant Dauphine tegenover het Amstelstation, waar freelancers en andere professionals met hun laptops en mobiele telefoons heengaan om te werken en hun contacten te onderhouden.

Hij verwacht echter niet dat de plannen voor de Zuidas opnieuw tegen het licht zullen worden gehouden. "Het is als het ware een olietanker die koers heeft gezet en nu moeilijk nog af te remmen of om te draaien is".

Agora

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier