Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

'Chaos, vernedering en discriminatie bij razzia'

22 september 2008 - All Included heeft een gedetailleerde reconstructie gemaakt van een politierazzia in Zuidoost vorig jaar en heeft een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman. De organisatie maakt zich zorgen over de onkritische rol van de gemeenteraad.

In de vroege ochtend van 16 juni 2007 sloten zo'n tachtig politiemensen café het Vervolg af tijdens een feest waar veel migranten bij aanwezig waren. "We zaten als sardientjes in een blik en moesten uren blijven staan, niemand mocht zelfs naar de wc", aldus zangeres Morisadatu uit Sierra Leone, die had opgetreden op het feest.

Sommige mensen huilden, anderen raakten in paniek. Drie mensen, waaronder een zwangere vrouw, werden onwel en één moest in het ziekenhuis behandeld worden. In de chaos werd een ambulancebroeder door een politiehond gebeten; ook hij moest worden behandeld.

Officieel had de razzia als doel om een einde te maken aan de activiteiten van migranten die verdacht werden van internetfraude. Er is echter niemand voor de rechter gebracht en tientallen migranten zijn het land uitgezet omdat ze ongedocumenteerd zijn.

Critici zeggen dat de politie het vreemdelingenrecht gebruikt als een gemakkelijke manier om af te raken van mensen die ze verdenkt van criminele activiteiten maar tegen wie ze geen overtuigend bewijs heeft.

Volgens All Included waren er drie blanke personen op het feest. Tenminste twee zouden het feest hebben mogen verlaten zonder dat ze hun ID hoefden te tonen, wat neerkomt op discriminatie op basis van huidskleur. De politie heeft één van deze gevallen toegegeven (nadat de media er melding van hadden gemaakt).

Aanvankelijk uitten politici waaronder Judith Sargentini (GroenLinks), Ivar Manuel (D66), Manon van der Garde (PvdA) en zelfs Eric van der Burg (VVD) scherpe kritiek op de inval. Toen de politie echter een rapport publiceerde waarin de actie werd goedgepraat en burgemeester Job Cohen beloofde dat acties in de toekomst zorgvuldiger worden uitgevoerd, accepteerden ze dit allemaal behalve Sargentini.

All Included noemt het politierapport een 'farce' en een politiek vertoog, geschreven met het doel om illegaal verblijf in verband te brengen met criminaliteit. Zo stelt het rapport herhaaldelijk dat migranten hun illegale status gebruiken als middel om de politie te ontlopen. All Included wijst erop dat het absurd is om te suggereren dat het voor criminelen voordelig zou zijn om illegaal te zijn.

De organisatie zegt dat de politieke cultuur meer getuigt van 'volgzaamheid dan onafhankelijkheid en daadkracht'. "Persoonlijk heb ik nooit veel van politici verwacht, maar mensen in Zuidoost waren echt teleurgesteld", zegt woordvoerder Vincent de Jong.

All Included en vier mensen die aanwezig waren op het feest hebben klachten ingediend bij de Ombudsman, die de komende weken zal beslissen of hij de klachten in behandeling neemt.

De Ombudsman onderzoekt klachten alleen als de klager eerst een klacht heeft ingediend bij de instantie waarom het gaat en als de zaak nog niet voor de rechter is geweest. Het is denkbaar dat hij besluit om sommige maar niet alle elementen van de klachten te behandelen.

All Included. Foto genomen met mobiele telefoon door anonieme aanwezige (afkomstig van website All Included).

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier