Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Silly season in Amsterdam

3 augustus 2008 - Schiphol is een zwart gat voor laptops en mensen in Noord geven meer aan goede doelen als ze met hun pinpas kunnen betalen. Het is komkommertijd, dus nieuwsberichten over onderzoeksresultaten moeten met korreltje zout worden genomen.

Onlangs publiceerde de Consumentenbond een onderzoek waaruit blijkt dat Amsterdamse terrassen vaak duurder zijn dan terrassen in andere steden. En bureau Stadspeil voert momenteel een enquête uit over wat mensen aan Amsterdam missen als ze met vakantie zijn.

Voor veel organisaties is de komkommertijd - Britten spreken van silly season - het ideale moment om gratis publiciteit te genereren door onderzoekjes te publiceren. Eerder deze week bijvoorbeeld schreven veel kranten over een onderzoek naar pinbetalingen bij een collecte in Amsterdam Noord voor het Reumafonds.

Het onderzoek was gesponsord door CCV, naar eigen zeggen de marktleider op het gebied van elektronische betaalsystemen. Journalisten hadden dus op hun hoede moeten zijn: CCV zou er enig belang bij kunnen hebben om pinbetalingen als aantrekkelijke optie te presenteren.

Flink wat kranten werden op het verkeerde been gezet door een dubbelzinnige passage in het persbericht van CCV, die suggereerde dat de mogelijkheid om te pinnen voor een substantieel hogere opbrengst had gezorgd.

Uit het oorspronkelijke onderzoek was echter gebleken dat de opbrengst niet verandert als collectanten naast de traditionele collectebus ook een mobiele pinautomaat meenemen. Als er alleen gepind kan worden, blijkt de opbrengst zelfs substantieel lager uit te vallen.

Overigens bleek uit het onderzoek ook dat mensen over het algemeen meer geven aan vrouwelijke collectanten, of ze er nu leuk uitzien of niet. Om de aantrekkelijkheid van de collectanten te meten lieten de onderzoekers 93 mensen hun pasfoto's beoordelen.

Ongeveer gelijk met het CCV-verhaal maakten de media melding van een onderzoek van het Ponemoninstituut waaruit bleek dat er elke week 750 laptops zoekraken op Schiphol. Het enige Europese vliegveld waar nog meer laptops zoekraken is London Heathrow en op grote Amerikaanse vliegvelden verdwijnen gemiddeld 286 laptops per week, aldus het onderzoek.

Door de onoplettendheid van zakenreizigers zouden 'mogelijk miljoenen bestanden met gevoelige of vertrouwelijke informatie' in gevaar zijn, waarschuwt Ponemon.

In dit geval reageerden de media tamelijk assertief. "Dell is erbij gebaat om met zorgwekkende cijfers te schermen. De pc-fabrikant wil hiermee zijn eigen zakelijke producten en diensten ter bescherming van laptops en data promoten. Het bedrijf heeft onderzoeksinstituut Ponemon in de arm genomen om die cijfers aan te leveren en wordt op zijn wenken bediend", aldus Janneke Scheepers op ZDNet.

Verschillende media meldden dat er volgens Schiphol tijdens het afgelopen kwartaal maar 23 laptops naar gevonden voorwerpen waren gebracht en dat per week op het vliegveld één à twee meldingen van vermiste of gestolen laptops worden gedaan (cijfers ontleend aan de Volkskrant; Webwereld heeft iets andere cijfers).

Uiteraard zullen sommige mensen aangifte doen op hun bestemming in plaats van op Schiphol. Verder heeft Ponemon er bewust voor gekozen om ook laptops die slechts tijdelijk zoek zijn mee te tellen, omdat die ook veiligheidsrisico's met zich mee zouden brengen.

Dan nog is het verschil tussen enkele tientallen per kwartaal en 750 per week nogal groot, wat de vraag oproept hoe Ponemon aan zijn schatting komt.

Aangezien vliegvelden geen gegevens bijhouden over vermiste laptops hebben de onderzoekers aan medewerkers op de vliegvelden gevraagd om een schatting te maken. Het ligt voor de hand dat zo'n aanpak overdreven resultaten op kan leveren.

Overigens lijken buitenlandse media weinig problemen te hebben gehad met de gegevens van Ponemon.

Foto: N/M/A

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier