Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Palestina-tentoonstelling niet antisemitisch

8 augustus 2008 - Een zelfverklaarde 'islamofoob' is naar de rechter gestapt om de tentoonstelling 'Palestina 1948' aan te laten passen. Gisteren verwierp de rechter zijn eis en concludeerde hij dat de tentoonstelling niet antisemitisch is. De eiser gaat mogelijk nog in beroep.

Palestina 1948 vertelt het verhaal van de stichting van Israel vooral vanuit Palestijns perspectief. De tentoonstelling bevat persoonlijke verhalen van mensen die hun huis uit zijn gezet en gedwongen werden om naar vluchtelingenkampen te verhuizen. In veel families worden de oorspronkelijke huissleutels van generatie op generatie doorgegeven als symbool van het recht om terug te keren.

Op 15 maart, twee weken na de opening van de tentoonstelling, publiceerde het Parool een opiniestuk van M.J. waarin hij stelt dat de tentoonstelling een vertekend beeld van de geschiedenis geeft. Hij miste informatie over Arabisch antisemitisme en over de weigering van Arabieren om de kans te grijpen die ze in 1948 zou zijn geboden.

In een reactie voerde directeur Lejo Schenk van het Tropenmuseum aan dat sommige van de vermeend bevooroordeelde teksten in feite gebaseerd waren op verslagen die Israelische strijders hadden geschreven over de steden en dorpen die ze veroverden.

Volgens de advocaat van M.J., J.G.M. Hovius, heeft M.J. geprobeerd om met het Tropenmuseum in discussie te treden, maar ontving hij slechts twee 'nietszeggende' brieven. Hij besloot daarom om naar de rechter te stappen met als eis dat het Tropenmuseum 'prominent melding' maakt van informatie die een meer evenwichtig beeld geeft. In de huidige vorm zou de tentoonstelling aanzetten tot 'haat jegens joden'.

Op 21 juli hield de rechter zitting in een kamer van het Tropenmuseum en bezocht hij de tentoonstelling, waarbij beide partijen de gelegenheid kregen om commentaar te geven op de objecten. Volgens Hovius leidde dit tot een 'uitermate boeiende dialoog'.

Gisteren bepaalde de rechtbank dat er niets mis is met de tentoonstelling. Het Tropenmuseum mag een bepaalde interpretatie van de geschiedenis uitdragen, net zoals M.J. een andere interpretatie mag verdedigen. Het is niet aan de rechter om de inhoud van een tentoonstelling voor te schrijven.

In een eerste reactie zegt Hovius dat de uitspraak niet echt recht lijkt te doen aan de discussie tijdens het bezoek aan de tentoonstelling. Volgens Hovius was er onder meer discussie over een foto van een Palestijnse man voor een muur met de tekst 'joden zijn Nazi's'.

In feite is er op de tentoonstelling een foto van een muur met de tekst 'Paid by USA' en 'I did it my way - Sharon', alsook een davidster die is opgebouwd uit dollartekens. Een foto van een vluchtelingenkamp toont een muur waarop 'Concentration Camp' is geschilderd.

M.J.'s opiniestuk over de tentoonstelling was niet zijn eerste publicatie in het Parool. Op 22 februari publiceerde de krant een stuk waarin hij waarschuwde tegen de gevaren van de islam. "In tegenstelling tot Europa's immorele en irrationele jodenhaat heeft de islamofobie een heel gezonde maatschappelijke functie", voerde hij aan.

Zolang moslims niet de vrijheid in al haar vormen omarmen "zal ik er mateloos trots op zijn als ik voor islamofoob wordt uitgemaakt", voegde hij toe.

Tentoonstelling, uitspraak. Afbeelding: Sylvia Sneige toont de sleutels van haar ouderlijk huis in Jeruzalem. Foto Alan Gignoux / Tropenmuseum

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier