Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

New York overtreft subsidieaffaire Zuidoost

11 juli 2008 - De deelraad in Zuidoost worstelt nog met een subsidieaffaire die vorig jaar naar buiten kwam. De affaire is kruimelwerk in vergelijking met het smeergeldschandaal van de gemeenteraad in New York, waarbij minstens 4,6 miljoen dollar is toegekend aan organisaties die worden geassocieerd met belangenverstrengeling.

Een jaar geleden publiceerde de Rekenkamer Amsterdam een rapport waarin zeven deelraadsleden uit Zuidoost van belangenverstrengeling worden beschuldigd. Drie zouden persoonlijk voordeel hebben gehad, waarbij het gaat om bedragen van 3.000 tot 7.000 euro.

In New York hebben twintig van de 51 gemeenteraadsleden melding gemaakt van belangenverstrengeling waarbij nonprofits betrokken zijn. Zo financierde Diana Reyna een ouderencentrum dat geleid wordt door haar schoonmoeder. Ook financierde ze de Striking Viking Story Pirates, een groep die naschoolse activiteiten organiseert en die mede door haar schoonzus is opgericht.

Erik Martin Dilan heeft 187.500 dollar beschikbaar gesteld voor de North Brooklyn Community Council, die wordt geleid door zijn vrouw. Maria del Carmen Arroyo stelde 82.000 dollar beschikbaar voor de South Bronx Community Corporation waar haar zus en neef voor werkten, al heeft ze gezegd dat zij er niet meer in dienst waren toen de organisatie het geld kreeg.

Volgens de New York Times heeft raadslid Hiram Monserrate meer dan 2,7 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor het Latino Initiative for Better Resources and Empowerment. De autoriteiten zouden onderzoeken of deze organisatie heeft meegeholpen aan een verkiezingscampagne van Monserrate.

Raadsvoorzitter Christine Quinn stelde geld beschikbaar voor een instelling die hulp biedt aan jonge homo's en lesbo's. Haar partner, Kim Catulla, is een onbezoldigd bestuurslid bij deze instelling, die vorig jaar bijna 330.000 dollar kreeg van de gemeenteraad. Er is gesuggereerd dat het schandaal negatief kan uitpakken voor Quinn's ambitie om volgend jaar burgemeester te worden.

Gemeenteraadsleden hebben in New York veel ruimte om zogenaamde 'discretionary funds' uit te delen, die oplopen tot meer dan 300 miljoen dollar (ter vergelijking, stadsdeel Zuidoost geeft ongeveer 25 miljoen euro subsidie aan organisaties). De middelen worden soms gebruikt om bezuinigingen van de burgemeester ongedaan te maken.

Net als in Zuidoost hebben sommige gemeenteraadsleden aangevoerd dat het bij hun functie hoort om banden te hebben met organisaties die subsidie krijgen. "Een goed raadslid is actief geweest in de samenleving, heeft voor nonprofits gewerkt. Dat is hoe je raadslid wordt", aldus raadslid Lewis Fidler tegenover de Gotham Gazette.

De regels met betrekking tot belangenverstrengeling zijn opmerkelijk soepel. Subsidies die op initiatief van een raadslid zijn toegekend mogen niet direct worden gebruikt om het salaris van een familielid te betalen, maar verder mag zo'n beetje alles.

Dit jaar moesten raadsleden voor het eerst hun belangenconflicten melden. In april wisten lokale media de hand te leggen op deze formulieren met een beroep op de openbaarheid van bestuur. Het smeergeldschandaal wordt onderzocht door de federale aanklager en door het bureau integriteit van de gemeente.

Bronnen: Daily News, Gotham Gazette, New York Times. Afbeelding: Christine Quinn (photo azipaybarah / Flickr)

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier