Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Christus Koningkerk waarschijnlijk gered

5 juli 2008 - Er waren plannen om de elegante Christus Koningkerk te slopen, maar nu een orthodox-katholieke parochie het gebouw wil gaan gebruiken gaat de sloop waarschijnlijk niet door. De stadsdeelraad in oost heeft het stadsdeel gevraagd om nieuwe plannen voor de buurt te ontwikkelen.

De kerk zou worden gesloopt om ruimte te maken voor een brede school. Volgens Gerard van de Molen (SP) heeft het Bisdom Haarlem het gebouw echter verkocht aan woningbouwvereniging Ymere onder voorwaarde dat een deel van de ruimte wordt gebruikt voor een nieuwe kerk.

Nu de orthodox-katholieke Willibrordusparochie interesse heeft om de kerk te gebruiken is het Bisdom naar de rechter gestapt om de koop terug te draaien, met als argument dat Ymere zich niet aan de koopvoorwaarden heeft gehouden, aldus Van de Molen. Het Bisdom kon gisteren niet reageren.

Ondertussen heeft het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) van de gemeente Amsterdam de Christus Koningkerk opgenomen in een top 100 van waardevolle naoorlogse gebouwen in Amsterdam, opgesteld op verzoek van wethouder Tjeerd Herrema.

De kerk is opgenomen met de nadrukkelijke bedoeling om hem voor sloop te behoeden, zo zei Vincent van Rossem van de BMA tegenover het Amsterdams Stadsblad: "We hebben een huis op het Muzenplein in Zuid van de lijst afgehaald, zodat de Christus Koningkerk er op gezet kon worden. Voor de kerk zijn sloopplannen, maar dat huis was een kast van een villa. Dat wordt niet zomaar afgebroken".

De sloop van de kerk vormde onderdeel van een plan voor de Don Boscobuurt. De SP was ongelukkig met het plan omdat sociale woningen zouden verdwijnen in ruil voor dure woningen, aldus Van de Molen.

Aangezien de sloop van de Christus Koningkerk steeds problematischer wordt heeft de SP samen met coalitiepartijen PvdA en Meerbelangen een motie ingediend waarin het bestuur wordt opgeroepen om nieuwe plannen voor de buurt te ontwikkelen.

De motie is gericht aan de nieuwe wethouder Willem Paquay (SP). Een ander deelraadslid bekritiseerde onlangs Paquay omdat hij een 'vage actie' voor sociale cohesie subsidieerde. In beide gevallen bekritiseerden SP-raadsleden de wethouder vanwege beslissingen die waren genomen voordat hij aantrad.

Van de Molen erkent dat SP-raadsleden Paquay helpen om ruimte te creëren om zijn eigen koers te bepalen, los van het eerder vastgestelde stadsdeelbeleid. "Stadsdelen hebben maar beperkte bevoegdheden", aldus Van de Molen, "dus je moet die bevoegdheden zo effectief mogelijk gebruiken".

In het geval van de Christus Koningkerk lijkt het onwaarschijnlijk dat de rest van het bestuur een probleem heeft met de koerswijziging. Vorig jaar zei wethouder Germaine Princen, toen verantwoordelijk voor de Don Boscobuurt, tegen Nieuws uit Amsterdam dat ze niet echt enthousiast was over de sloopplannen.

Zie ook Toekomst Kerkgebouwen

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier