Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Boos Mediamatic geeft boeken weg

20 juni 2008 - De tour van de populaire El Hema-tentoonstelling wordt niet geschrapt, maar Mediamatic geeft wel gratis zijn kunstboeken weg. Het initiatief is een protest tegen cultuurminister Ronald Plasterk, maar daarnaast is het de bedoeling om een sociaal netwerk te creëren van mensen die voor de boeken zullen zorgen.

Vorige maand adviseerde de Raad voor Cultuur om het budget van Mediamatic te verhogen van 220.000 euro naar het duivelse bedrag van 666.000 euro, als onderdeel van een herziening die het landelijke kunstbudget met ruim 25 miljoen euro zou verhogen.

Aangezien Plasterk de herziening afwijst, is de subsidieverhoging voor Mediamatic nu in gevaar.

"Verdomme, dat kan toch niet" was de eerste reactie bij Mediamatic, aldus directeur Willem Velthoven. Hij zegt dat Mediamatic 'extreem veel activiteiten' uitvoert met een budget dat erg laag is ten opzichte van vergelijkbare instellingen.

Vorig jaar werkte men samen met ongeveer 250 kunstenaars. Veel werk wordt gedaan door vrijwilligers, waaronder Velthoven zelf. "Voor mij is het alleen maar een dure hobby. We gaan dit zo niet volhouden".

Velthoven schat dat de landelijke subsidie momenteel 25 à 30% vormt van het budget van Mediamatic. Andere bronnen van inkomsten zijn Europese en Amsterdamse subsidies en inkomsten uit activiteiten, zoals de verkoop van artikelen op de El Hema-tentoonstelling.

Met de huidige 'hongersubsidie' kan Mediamatic zijn bibliotheek met duizenden boeken over nieuwe media, kunst, cultuur en design niet langer zelf beheren, aldus Velthoven. Als protest worden de boeken vanaf zaterdag 28 juni gratis weggegeven.

Half serieus kondigde het Stedelijk Museum al aan met een kruiwagen langs te komen, maar dat is niet de bedoeling. De boeken zijn bestemd voor mensen die ze graag willen hebben en die er goed voor zullen zorgen.

Om een boek te ontvangen moeten ze een profiel aanmaken op de Mediamatic-website, de informatie over het boek aanvullen en beloven dat ze mee zullen werken als iemand anders het boek wil lenen. Op deze manier moeten de boeken 'het sociale netwerk verrijken'.

De actie borduurt voort op eerder werk van Mediamatic rond sociale netwerken. De website van Mediamatic heeft momenteel 3.000 leden, waarvan 2.000 als actief worden beschouwd. De meesten hebben een kunstachtergrond.

Het initiatief om de inhoud van de bibliotheek weg te geven is geïnspireerd door de Bookcrossing website, die het mogelijk maakt om boeken te volgen die op publieke plekken zijn 'vrijgelaten' om door andere mensen gevonden te worden.

Naast de boekverdeling heeft Mediamatic Google ads op de website geplaatst, om te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van een mager budget, aldus Velthoven. Mogelijk stopt men ook met het ontvangen van schoolklassen.

Mediamatic is vooral bekend van de El Hema-tentoonstelling, een Arabische versie van de populaire Hemawinkels. In samenwerking met Kosmopolis reist El Hema ook naar andere steden.

Mediamatic. Foto Willem Velthoven

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier