Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

OPINIE

'Varkens, je ziet ze niet, maar ze zijn er wel'

Marian Henderson

17 mei 2008 - Zo heet de openluchttentoonstelling over varkens, die deze zomer te zien is in Amsterdam en die georganiseerd wordt door de Stichting Varkens in Nood. Ja, wanneer zien we eigenlijk varkens? Zelden, want ze leven dicht op elkaar in donkere schuren, waar ze geen kans krijgen e en waardig bestaan te leiden.

Sommige foto's laten natuurlijk het trieste leven van het varken in de voedselindustrie zien. Toch is het geen aaneenschakeling van nare plaatjes geworden, want de makers van de tentoonstelling tonen ook wat een interessant, levendig dier het varken eigenlijk is, wanneer het de kans krijgt zijn natuur te volgen. Varkens zijn speels en nieuwsgierig, houden van stoeien en communiceren er op los. Ze hebben veertig geluiden om elkaar iets over te brengen en maken ook nog gebruik van lichaamstaal.

De reden dat ze elkaar zoveel te vertellen hebben, is ongetwijfeld gelegen in hun hoog ontwikkelde intelligentie. Na de mens, mensaap en dolfijn komt het varken op de vierde plaats. De foto's, van gerenommeerde (pers-) fotografen zijn te zien van 22 mei tot en met 12 juni bij de Stopera en van 1 tot en met 26 augustus op het Museumplein.    

Organisator van deze aangrijpende tentoonstelling is de Stichting Varkens in Nood. Deze stichting maakt zich al sinds 1997 sterk voor het welzijn van het varken. Met beschaafde, maar daarom niet minder spraakmakende (voorlichtings-)campagnes spreken zij de consument, maar ook de supermarkten, wetgever en de intensieve veehouderij aan op hun eigen verantwoordelijkheid.

Wanneer er anders wordt gegeten, dus géén, minder of biologisch vlees, dan hoeven varkens minder te lijden. 'Eet geen dierenleed' is dan ook een van de bekende slogans. De stichting, die op een klein team en talloze vrijwilligers draait, brengt het dierenwelzijn onder de aandacht door middel van pakkende advertentiecampagnes, door lezingen, films en handtekeningenacties en -heel direct- door controle uit te oefenen op langeafstandsveetransporten. Jaarlijks worden miljoenen varkens in overvolle vrachtwagens naar Duitsland, Spanje, Italië of nog verder vervoerd om daar afgemest of geslacht te worden.

Niet zelden hebben ze dorst, omdat er geen functionerende watervoorziening aanwezig is. Varkens kunnen niet zweten en raken dus gemakkelijk oververhit. Dat er een paar het loodje leggen, wordt als een acceptabel bedrijfsrisico gezien   Deze en andere misstanden, zoals onlangs nog in de slachthuizen, brengt Varkens in Nood onder de aandacht.

Door de jaren heen hebben verschillende bekende Nederlanders hun naam aan de stichting verbonden. Dat zijn mensen als J.J. Voskuil, Youp van 't Hek, Jan Terlouw, Yvonne Kroonenberg, Koos van Zomeren, Karen van Holst Pellekaan en de inmiddels helaas overleden Robert Long. Zij zetten zich allemaal met overtuiging in, om bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven voor het meestal 'onzichtbare' varken.

Dat is ook wel nodig, want laten we eerlijk zijn, er moet nog veel gebeuren. Jaarlijks leven er in Nederland 20 miljoen varkens in betonnen stallen met nauwelijks individuele leefruimte. Ze komen als onschuldige   biggetjes ter wereld en weten dan nog niet wat ze te wachten staat. Afgeknipte staarten, onverdoofde castratie en het bijslijpen van hun tanden. Pijnlijke handelingen, die er alleen op gericht zijn om ze zo geschikt mogelijk te maken voor de voedselindustrie.

Daarop volgt een leven vol verveling, want er is nauwelijks iets aanwezig om deze slimme dieren bezig te houden. Het gevolg daarvan is dat ze elkaar gaan beschadigen. Ze lijden soms aan allerlei nare ziekten zonder ooit een dierenarts te zien. Het is duidelijk dat er nog veel werk te verrichten is, voordat het welzijn van het varken het gewicht krijgt dat het verdient. Hopelijk draagt deze tentoonstelling bij aan de bewustwording van het publiek omdat het varken uit de schemer van zijn stal wordt gehaald.

Tentoonstelling: Varkens: je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Locatie: Stopera & Museumplein, Amsterdam. Wanneer: 22 mei t/m 12 juni en 1 augustus t/m 26 augustus 2008

Marian Henderson is freelance tekstschrijver. Impressie: Varkens in Nood

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier