Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Ongemakkelijk gevoel op het Museumplein

31 mei 2008 - In 2006 benaderde kunstenaar Martijn Engelbregt mensen op het Museumplein met een cameraman om ze te vragen wat ze ervan vonden dat ze werden gefilmd. Natuurlijk voelden ze zich ongemakkelijk. De interviews zijn grappig om naar te kijken - tot je je realiseert dat je zelf waarschijnlijk ook wordt gefilmd terwijl je ernaar kijkt.

Engelbregt's interviews zijn te zien op de tentoonstelling 'My [Public] Space' in het Nederlands Instituut voor Mediakunst. De tentoonstelling gaat over de manier waarop nieuwe technologieën de grens tussen publieke ruimte en privéruimte hebben vervaagd. Mensen lijken dit prima te vinden: "De wens om te uiten is groter dan de angst om gecontroleerd te worden".

De in Israel geboren kunstenaar Guy Ben-Ner nam zijn vrouw en kinderen mee naar diverse Ikeavestigingen om korte toneelstukjes op te voeren, die werden gefilmd. Aangezien ze geen toestemming van Ikea hadden gekregen moesten ze een verborgen camera gebruiken en regelmatig naar een andere winkel verhuizen.

De showrooms van Ikea zijn ingericht om een huiselijk gevoel uit te stralen. Ben-Ner en zijn gezin deden hier een schepje bovenop door rond te lopen in hun pyjama, de Zweedse boeken uit de boekenkasten door te bladeren en te slapen in bedden die in de showroom staan.

Het idee van Ben-Ner is vrij briljant, maar op de een of andere manier komt het niet helemaal uit de verf.

Van Jill Magid (foto boven), die onlangs een project deed met de AIVD, is op de tentoonstelling een video te zien die ze heeft gemaakt in samenwerking met de Citywatch-afdeling van de Liverpoolse politie. Ze liep door de stad in een rode jas, terwijl ze via haar telefoon in contact stond met agenten die haar volgden op de schermen van hun beveiligingscamera's.

Op de video is te zien hoe ze tussen het winkelend publiek rondloopt met haar ogen dicht, terwijl ze instructies opvolgt van de politie. Het effect is nogal vervreemdend.

In een interview met Nettime zei Magid dat ze de beveiligingscamera's vooral ziet als een instrument dat haar in staat stelt 'om mezelf (en mijn lichaam) te zien en vast te leggen in een vorm die ik niet zou kunnen ervaren zonder hiervan gebruik te maken'. De politieke ambivalentie van de camera's - bescherming versus schending van de privacy - maakt ze voor haar simpelweg 'meer beladen'.

Op de tentoonstelling is verder een website te zien van Hasan Elahi, die werd ondervraagd door de FBI omdat zijn naam Arabisch klinkt. Hij reageerde door niet alleen de FBI, maar iedereen gedetailleerde informatie te geven over zijn leven. Zijn website toont de locatie waar hij zich momenteel bevindt en bevat verder zijn bankafschriften en telefoonrekeningen - en zelfs foto's van de wc's die hij heeft bezocht.

In een interview legde Elahi uit dat zijn website een manier is om de controle over te nemen. "Het is een kwestie van: je wilt naar me kijken? Prima! Maar tegelijk hou ik je een spiegel voor. Sterker, als je wil kijken, dan toon ik je alles wat je wil zien".

Nederlands Instituut voor Mediakunst. Foto: opname van Liverpool Citywatch / met dank aan Jill Magid

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier