Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Nieuwe krant wil debat stimuleren

4 april 2008 - Klasse!, een nieuw gratis kwartaalblad, wil het debat stimuleren onder progressieven. Kees Hudig, één van de initiatiefnemers, zegt dat Nederlanders het moeilijk vinden om van mening met elkaar te verschillen zonder ruzie te krijgen. Eén artikel werd drie keer geschrapt voordat er een compromis kon worden bereikt waar alle betrokkenen zich in konden vinden.

Het idee om de krant te beginnen ontstond tijdens de campagne tegen de G8-top in Rostock. “We brachten een eenmalige krant uit en die werd vrij goed ontvangen, dus het leek ons een goed idee om iets vergelijkbaars te doen op een meer structurele basis”, aldus Hudig.

Vorige week werd een campagne gelanceerd om een andere gratis uitgave, de Amsterdam Weekly, te redden. Klasse! is een ander geval omdat het gebaseerd is op ‘zelfuitbuiting’, legt Hudig uit: iedereen werkt er gratis aan mee. Het feit dat de krant afhankelijk is van vrijwilligers betekent wel dat een hogere frequentie niet realistisch is.

De eerste editie heeft een oplage van 7.000. De initiatiefnemers hebben middelen om de krant vier keer te kunnen drukken; binnen een jaar zal hij zich moeten bewijzen. In de toekomst zullen de drukkosten betaald moeten worden uit benefieten en giften.

Een andere cruciale factor is de mate waarin mensen bereid zijn om te helpen de krant te verspreiden. “Er zijn nauwelijks nog linkse distributiekanalen in Nederland”, aldus Hudig. “Er zijn bijvoorbeeld nog maar drie linkse boekwinkels in het hele land”. Bovendien willen de initiatiefnemers mensen bereiken die niet noodzakelijk deel uitmaken van gevestigde linkse groepen.

Klasse! wil verschillende visies presenteren op belangrijke onderwerpen. Een voorbeeld is een groot artikel van Katrin McGauran en Hudig over de recente schoonmakerscampagne, waarin zowel positieve als meer kritische beoordelingen aan bod komen. De kritiek richt zich vooral op de mate waarin er inbreng van onderop was en het gehalte van democratische besluitvorming.

Het artikel werd drie keer geschrapt voordat een compromis kon worden bereikt dat acceptabel was voor alle betrokkenen. De redactie had zelfs al een alternatief artikel achter de hand. “Nederlanders vinden het moeilijk om van mening met elkaar te verschillen zonder ruzie te krijgen”, legt Hudig uit. “Maar dit zijn belangrijke onderwerpen waarover gediscussieerd moet worden”.

Klasse! Mensen die willen helpen om de krant te verspreiden kunnen exemplaren ophalen bij boekhandel Het Fort van Sjakoo aan de Jodenbreestraat 24 of ze kunnen contact opnemen met Klasse! en exemplaren laten opsturen

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier