Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

‘Zeeburg moet stoppen met steun aan Grijze Wolven’

2 april 2008 - Stadsdeel Zeeburg moet stoppen met de steun aan de extreem-nationalistische Turkse Grijze Wolven, stelt de organisatie Doorbraak in een brief aan raadsleden. De VVD distantieert zich van kritiek op fractiegenoot Yasar Arik, maar gaat wel navraag doen naar een omstreden feest in Beverwijk.

Doorbraak baseert zich op een artikel van de onderzoeksgroep Turks extreemrechts, waarin onder meer wordt gesteld dat Arik in 2006 bij wethouder Jan Hoek een garantstelling voor een lening van 35.000 euro regelde voor de lokale Grijze-Wolvenorganisatie Tükem. Volgens de website van stadsdeel Zeeburg is Arik adviseur bij Tükem en vervult hij daar nog een aantal functies, waaronder coördinator van de jongerenafdeling.

VVD-fractievoorzitter Dirk Hanke zegt dat Arik de organisatie slechts heeft doorverwezen naar de wethouder. Hij zegt verder dat Arik zijn adviseursfunctie bij Tükem heeft neergelegd en hij gaat ervan uit dat dit ook geldt voor de overige functies. Beschuldigingen tegen Tükem zouden in het verleden al zijn onderzocht en daarbij zou geen bewijs zijn gevonden voor banden met de Grijze Wolven.

Vorige maand organiseerde Tükem een ‘Amsterdams jongerenfeest’ in Beverwijk waar een zanger optrad die banden heeft met de Grijze Wolven. Dat was ‘naïef’ van Tükem, aldus Hanke. “Het is een populaire artiest en vanuit hun Turkse culturele achtergrond hebben ze zich bij Tükem niet gerealiseerd dat dit een verkeerde keuze was”. Behalve de ongelukkige keuze van de artiest was er met het feest niets aan de hand, aldus Hanke, die hierover met Arik heeft gesproken.

Frank Wetstra van Doorbraak denkt daar anders over. Op de website van de Ulumoskee staan foto’s van het feest waarop symbolen van de Grijze Wolven overdadig te zien zijn, zoals de drie halve manen, afbeeldingen van wolven en het handgebaar waarbij pink en wijsvinger omhoog worden gestoken en de overige vingers naar voren wijzen, als imitatie van een wolvenkop.

Op een van de foto’s maakt een klein jongetje het Grijze-Wolvengebaar, met in zijn andere hand een waterpistool, tegen een achtergrond van Turkse vlaggen. “Het nationalisme druipt ervan af”, aldus Wetstra.

Volgens een verslag op de antifascistische website AFA werd op de bijeenkomst een loflied gezongen op de Turkse Grijze-Wolvenpartij MHP: “Onze partij is de MHP, onze leider is Bahçeli, de Grijze Wolf is ons symbool, islam is onze godsdienst, het leidende land is Turkije, wij zijn op weg naar de macht”.

Eén van de sprekers zou hebben gezegd: “We weten hoe moeilijk Turken het hebben in Nederland, maar al deze problemen kunnen overwonnen worden door Turk te blijven, familiebanden te verstevigen en nationalistische normen en waarden te omarmen!”

VVD-fractievoorzitter Hanke zegt dat deze informatie over het feest nieuw voor hem is en dat hij hier geen conclusies aan wil verbinden voordat hij de reactie van Tükem heeft gehoord.

Op de website Zeeburg.nu reageerde SP’er Mark van Dongen op de brief van Doorbraak. Hij is het ermee eens dat het stadsdeel geen steun moet geven aan groepen die andere bevolkingsgroepen discrimineren. Hij vindt dat er in de toekomst zorgvuldiger onderzoek moet worden gedaan voordat subsidie wordt verleend: “organisaties met banden met de Grijze Wolven horen geen cent overheidssteun te krijgen”.

Hij heeft echter bezwaar tegen de kritiek op Yasar, die zich in het verleden socialer zou hebben opgesteld dan de rest van zijn partij. “Misschien te sociaal voor de VVD: hij voert dan ook niet vaak meer het woord in de raad”.

Brief aan raadsleden, reactie Van Dongen, verslag jongerenfeest, foto’s jongerenfeest (klik main menu, Amsterdam genclik söleni)

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier