Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

AT5 als welzijnswerker

28 april 2008 - AT5 moet zich toeleggen op een apolitieke rol waarbij het versterken van het 'I Amsterdam'-gevoel vooropstaat, zo valt op te maken uit een rapport van mediagoeroe Irene Costera Meijer. Directeur John de Zwart vindt het een non-issue.

Mede vanwege de terugkerende discussies over het bestaansrecht van AT5 vroeg de zender aan Costera Meijer om in kaart te brengen wat AT5 betekent voor Amsterdammers. Haar rapport maakt duidelijk dat het verreweg de belangrijkste Amsterdamse nieuwsbron is en dat veel kijkers tevreden zijn over de manier waarop de zender het nieuws brengt.

AT5 heeft niet zomaar een onderzoeker in huis gehaald. Costera Meijer gaf eerder advies aan het NOS Journaal over het bereiken van jongeren, waarover ze een veelgeciteerd boek schreef. Ook adviseerde ze de VPRO en de KRO.

De opvattingen van Costera Meijer roepen zowel enthousiasme als weerstand op. Ze vindt dat het nieuws op een 'soap-achtige' manier moet worden gebracht, in hapbare brokken en met zeker zoveel ruimte voor emotie en beleving als voor droge feiten.

In haar ogen is de taak van AT5 niet zozeer het blootleggen van belangentegenstellingen bij politieke keuzes, maar 'de boel bij elkaar houden' en saamhorigheid creëren. Een voorbeeld van goede politieke verslaggeving is een reportage over bewoners die vinden dat het 'knusse gevoel' van het Mercatorplein verloren is gegaan.

Daarnaast ziet ze een rol voor AT5 als verlengstuk van het welzijnswerk, bijvoorbeeld door educatieve opvoedingsprogramma's uit te zenden.

Ook "zou een sociaal psycholoog samen met een huismeester of buurtconciërge op verzoek van bewoners problemen in de wijk tussen bewoners kunnen helpen oplossen. Als potentiële sponsor dachten we aan een woningcorporatie", aldus het rapport.

Kiest AT5 inderdaad voor zo'n meer apolitieke koers? Directeur De Zwart doet de vraag af als een 'non-issue'.

Op een meer praktisch niveau wil hij wel aan de slag met de aanbevelingen van Costera Meijer. Zo blijkt dat Amsterdammers nog meer nieuws uit hun eigen buurt willen zien. Ook willen ze het liefst dat het nieuws 24 uur per dag wordt ververst.

AT5 probeert al tegemoet te komen aan de behoefte aan wijknieuws door medewerkers te vragen om ontwikkelingen in een bepaald stadsdeel te volgen. Voor een intensievere benadering van het buurtnieuws ontbreken de middelen.

De Zwart wil dit ondervangen door meer gebruik te maken van nieuws dat burgers zelf aandragen. Nu kunnen kijkers al foto's en video's plaatsen in de rubriek Gespot op de website van AT5. Soms wordt hun materiaal gebruikt in het 'echte' nieuws.

De rol van internet wordt steeds belangrijker en journalisten zijn zich daarvan bewust. "Eindredacteuren hangen nu geregeld aan de telefoon als hun uitzending niet meteen online staat", aldus een medewerker in het rapport.

De Zwart stelt dat er in de financiering van AT5 nog te weinig rekening wordt gehouden met de extra investeringen die nodig zijn om een goede website bij te houden, terwijl dit wel van de zender wordt verwacht.

AT5-rapport

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier