Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

VVD-jongeren: ‘Niet voor elkaar wegrennen’

17 maart 2008 - Als de anti-Islamfilm van Wilders uitkomt, dan gaan de VVD-jongeren naar Slotervaart om te discussiëren met Marokkaanse jongeren. “Je kan daar een leuk debat over voeren. Je moet niet voor elkaar wegrennen”, aldus Jan de Geus, de nieuwe voorzitter van de Amsterdamse JOVD.

De afgelopen jaren lag de Amsterdamse afdeling op haar gat. De Geus, student bedrijfseconomie en politieke en sociale filosofie, werd door de landelijke JOVD gepolst om de afdeling nieuw leven in te blazen. Vorige week werd het nieuwe bestuur geïnstalleerd.

Net als de Amsterdamse VVD zal ook de JOVD-afdeling zich progressiever opstellen dan de landelijke VVD. Zo vindt De Geus dat de VVD steken laat vallen als het gaat om het milieu, een thema dat populair is onder jongeren.

Daarmee is niet gezegd dat hij het eens is met de Amsterdamse plannen om parkeren duurder te maken en om oude auto’s uit het centrum te weren. “Dat is meer autootje pesten dan dat het bijdraagt aan de luchtkwaliteit”, aldus De Geus. Hij ziet meer in een positieve aanpak.

“Ik vind het geweldig wat Wubbo Ockels doet op het gebied van duurzame innovatie, in samenwerking met universiteiten. We moeten manieren vinden om duurzaam te worden zonder dat we erop achteruitgaan. Amsterdam moet zich profileren als Energy City”.

Andere speerpunten zijn studentenhuisvesting, de kwaliteit van het onderwijs, legalisering van softdrugs en een minder paniekerige reactie op de paddo’s. Ook roept De Geus het Amsterdamse college van B&W op om mee te doen aan de Gay Pride, net als minister Ronald Plasterk.

Een belangrijk thema voor de JOVD-afdeling zijn de achterstandswijken zoals Slotervaart. De Geus is niet voor een harde aanpak van probleemjongeren. “Het heeft geen zin om ze harder te straffen. Als iemand twee weken in de gevangenis heeft gezeten dan vinden ze dat alleen maar stoer”.

In plaats daarvan is het beter om jongeren te betrekken bij het werk van de politie en bij de politiek, aldus De Geus. De JOVD wil voorlichting geven en politieke discussies voeren op scholen, samen met andere politieke jongerenorganisaties. “Veel jongeren hebben het idee: ik kan toch niets veranderen. Dat klopt niet. We moeten ze duidelijk maken dat je iets kan betekenen”.

De Geus heeft bewondering voor stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (PvdA) uit Slotervaart. “Vanwege zijn duidelijkheid en vanwege de manier waarop hij dingen aanpakt: niet zeuren, het moet anders”. Toch verschilt hij met Marcouch van mening over de kwestie van het handenschudden door straatcoaches.

Marcouch vindt het acceptabel dat gelovige straatcoaches weigeren om vrouwen een hand te geven. De Geus: “Het liberalisme staat voor vrijheid, je gaat mensen in principe niet opleggen dat ze elkaar een hand moeten geven. Maar hier gaat het om mensen in een functie waarin dat van ze wordt verwacht”.

Hij vindt de situatie vergelijkbaar met die van ambtenaren die vanwege hun geloof geen homohuwelijken willen sluiten. “Die moeten wat mij betreft ook gewoon hun werk doen”.

Naast de schoolvoorlichting gaat de JOVD-afdeling cursussen politieke vaardigheden organiseren en komen er excursies naar de Amsterdamse haven, de Bijlmerbajes en de El Tawheedmoskee, die volgens de AIVD een rol speelde bij de radicalisering van moslimterroristen.

Politieke jongerenorganisaties vormen vaak een opstapje naar een politieke carrière, maar De Geus weet nog niet wat hij over een paar jaar doet. “Ik vind de politiek erg interessant, maar datzelfde geldt voor de overheid en het bedrijfsleven”.

JOVD Amsterdam. Afbeelding: voorbereiding van een politiek café over probleemwijken met antropoloog en criminoloog Hans Werdmölder. Links Jan de Geus (foto JOVD)

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier