Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Oppositie ZuiderAmstel loopt boos weg

28 maart 2008 – Afgelopen dinsdag heeft de volledige oppositie in ZuiderAmstel de raadzaal verlaten uit protest tegen het negeren van bewonersreacties op de herinrichtingsplannen voor de Rijnstraat. Ook was er irritatie over stadsdeelvoorzitter Duco Adema, die raadslid Wanda Pelt (GroenLinks) leek te hebben beschuldigd van belangenverstrengeling.

Eerder deze maand verscheen een onderzoek over deelraadsleden die stemmen over subsidies voor organisaties waar ze zelf bij betrokken zijn. Mede naar aanleiding van dat onderzoek vroeg Adema als woordvoerder namens alle stadsdelen aan het gemeentelijk Bureau Integriteit om meer aandacht te besteden aan vraagstukken rond belangenverstrengeling.

“Als voorbeeld heb ik genoemd het raadslid dat in de Rijnstraat woont en open wil staan voor de inbreng van bewoners als het gaat om de herprofilering”, zo lichtte hij toe tegenover Nieuws uit Amsterdam. Hij voegde daaraan toe dat hij doelde op een 'concreet voorbeeld in de deelraad van ZuiderAmstel'.

Nu blijkt er maar één raadslid in de Rijnstraat te wonen, namelijk Wanda Pelt, die al een aantal keer scherpe kritiek had op voorzitter Adema. Lokale partij ZuiderAmstel Sociaal zag in Adema's opmerking dan ook een 'ernstige en onaanvaardbare beschuldiging aan het adres van het hier bedoelde raadslid Wanda Pelt, dat bekend staat als een zeer gerespecteerd en betrouwbaar raadslid'.

Naar verluidt zei Adema in een reactie dat zijn opmerking puur hypothetisch was bedoeld en dat hij niet op Pelt had gedoeld. Adema wilde tegenover Nieuws uit Amsterdam niet meer reageren op de kwestie.

Toen er afgelopen dinsdag een besluit moest worden genomen over de omstreden herinrichting van de Rijnstraat legde Pelt een stemverklaring af waarin ze aangaf dat ze niet aan de stemming mee zou doen zolang Adema's vraag aan het Bureau Integriteit onbeantwoord was.

Ze voegde daaraan toe: “Ik woon weliswaar in de Rijnstraat, maar wel helemaal bij de Utrechtsebrug, hemelsbreed zo'n 700 meter vanaf het stuk Rijnstraat waar we het nu over hebben. Volgens mij zijn er raadsleden die hemelsbreed dichterbij wonen”. Ze gaf deze raadsleden in overweging om ook de raadzaal te verlaten.

Vervolgens liep de hele oppositie weg. De aanleiding hiervoor was de verklaring van Pelt, maar op de achtergrond speelde flinke ergernis over de manier waarop het besluit over de herinrichting er door werd gedrukt. Pas op het allerlaatste moment hadden de raadsleden een reactie van het stadsdeel op de inspraak van bewoners gekregen, zodat ze die niet meer in hun fractie konden bespreken.

Ook buurtbewoners en winkeliers werden overvallen door de snelle besluitvorming. Ko de Ruiter van de winkeliersvereniging werkt met steun van de Kamer van Koophandel en het MKB aan een alternatief plan, waarbij het niet nodig is om de stoep te versmallen. Daarvoor moet het vrije fietspad wijken, maar dat levert slechts schijnveiligheid, aldus De Ruiter.

Door het plotselinge besluit van het stadsdeel lijkt al zijn moeite nu voor niets te zijn, maar De Ruiter laat het er niet bij zitten. Hij is weinig te spreken over het feit dat er nauwelijks iets is gedaan met de inspraak van bewoners. “Dit heet democratische besluitvorming, maar als het zo moet kan je net zo goed je mond houden”.

Afbeelding: artist impression herinrichting Rijnstraat

UPDATE 29 maart - Raadslid Henk Dokter van de lokale partij Baas in Eigen Buurt laat weten dat niet de verklaring van Pelt maar de besluitvorming over de Rijnstraat de reden was om de raadzaal te verlaten.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier