Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Elektronica in je kleren als expressiemiddel

21 maart 2008 - Op een masterclass van Mediamatic gaan kunstenaars onderzoeken hoe communicatietechnologie verwerkt in kleding en accessoires kan worden gebruikt als expressiemiddel. De technologie kan ook voor Big-Brotherdoeleinden worden gebruikt, maar zolang de gebruikers de controle houden is er geen probleem.

Tijdens de masterclass zal gebruik worden gemaakt van elektronica die speciaal is ontwikkeld om in textiel te worden verwerkt. Het materiaal is klein en het ziet er mooi uit. Het kan zelfs mee in de handwas, mits de batterijen worden verwijderd, aldus Deborah Meibergen van Mediamatic.

Deelnemers aan een eerdere workshop over dit onderwerp ontwierpen een kattetas die spint als ze geaaid wordt; LED-lampjes beelden de ogen uit. Ook maakten ze een shirt dat vaststelt in wat voor bui de drager is. Vervolgens gaan er lampjes branden op de plekken waar - volgens Chinese opvattingen over acupunctuur - gedrukt moet worden om de spanning weg te nemen.

“Kleding is niet alleen een bescherming tegen de kou, het is ook een expressiemiddel”, zegt Klaas Kuitenbrouwer van Mediamatic. “Daarom vormen ze een natuurlijk huis voor communicatiemiddelen”.

De deelnemers aan de masterclass kunnen onder meer gebruik maken van RFID-chips, waar op afstand gegevens uit gelezen kunnen worden. Zulke chips worden gebruikt door bedrijven als supermarktgigant Wal-Mart om producten te kunnen volgen voor distributie- en marketingdoeleinden.

In attractiepark Legoland in Denemarken krijgen kleine kinderen een armband met een RFID-chip. Ouders die een zoekgeraakt kind willen traceren kunnen een sms naar hun mobiele telefoon laten sturen met de locatie van het kind.

Critici waarschuwen dat RFID-chips gebruikt kunnen worden voor ‘Big Brother’-achtige doeleinden. Zo krijgt de organisatie die de nieuwe OV-Chipkaart gaat beheren toegang tot gedetailleerde persoonlijke reisgegevens.

Dit is kinderspel vergeleken met de ID-kaarten die zijn ingevoerd in de Chinese stad Shenzen. Deze kaarten bevatten een chip met naam en adres van de drager, maar ook arbeidsverleden, opleiding, religie, etniciteit, strafblad, ziektekostenverzekering en - intrigerend - het telefoonnummer van de huisbaas. Vanwege het ‘éénkindbeleid’ is ook de ‘persoonlijke voortplantingsgeschiedenis’ opgenomen.

Kuitenbrouwer erkent dat RFID-chips verkeerd gebruikt kunnen worden, maar zegt dat de technologie op zich het probleem niet vormt. Waar het om gaat is hoe deze wordt gebruikt: wie wordt ‘getagged’, welke informatie wordt aan de tag gekoppeld en wie krijgt toegang tot die informatie. De chips die Mediamatic gebruikt kunnen alleen van dichtbij worden uitgelezen en de drager bepaalt welke gegevens eraan worden gekoppeld.

Desgewenst kan RFID-technologie ook voor meer opstandige doeleinden worden gebruikt. Kuitenbrouwer beschrijft in een artikel hoe activisten kakkerlakken uitgerust met een RFID-chip loslieten in Wal-Martfilialen om chaos te creëren in de databases van het bedrijf.

Afbeelding: kattetas (foto Mediamatic). Mediamatic masterclass, artikel van Kuitenbrouwer (pdf), Shenzen

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier