Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

‘Pak vervuilende scooter aan’

20 februari 2008 - Vandaag presenteerde de gemeente plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het Milieucentrum Amsterdam (MCA) is enthousiast, maar zegt dat brommers, SUV’s, open haarden en de haven over het hoofd zijn gezien.

Drastische maatregelen zijn nodig om de gezondheid van Amsterdammers te beschermen en om in 2010 aan EU-criteria te kunnen voldoen, aldus Maja van der Voet-Kurbatsch van het MCA. Ze is ‘heel blij’ met de plannen die vandaag zijn gepresenteerd. De gemeente wil onder meer de parkeertarieven verhogen, auto’s van voor 1992 verbieden en een sloopsubsidie geven voor oude auto’s.

Van der Voet-Kurbatsch zegt dat de plannen aandacht besteden aan de tuktuk - de driewielertaxi uit Thailand - maar dat er geen aandacht wordt besteed aan brommers en scooters, terwijl die het meest vervuilende vervoermiddel zijn op korte afstanden. Ze pleit voor een ‘azijn en honing’-aanpak om electronische brommers te stimuleren en het gebruik van vervuilende oude modellen te ontmoedigen.

Een aantal jaar geleden heeft stadsdeel Oud-West een subsidieregeling ingevoerd om pizzaketens over te halen om elektrische scooters te gebruiken voor de bezorging. Dit werkte echter niet, legt wethouder Werner Toonk (VVD) uit, omdat de accu’s niet goed genoeg waren en de scooters te langzaam gingen.

“We hebben het echt geprobeerd, maar niemand vroeg subsidie aan dus hebben we de regeling afgeschaft”, aldus Toonk. Als er betere accu’s ontwikkeld zouden worden dan zou hij misschien overwegen om de regeling opnieuw in te voeren.

Van der Voet-Kurbatsch pleit verder voor hogere parkeertarieven voor SUV’s en voor maatregelen om de haven aan te pakken. Schepen laten hun motoren vaak draaien als ze in de haven liggen om zo hun eigen elektriciteit op te wekken. Een vrij onbekende oorzaak van vervuiling vormen open haarden en allesbranders. In 2006 lanceerde het MCA daarom al de ‘staak het stoken’-campagne.

Van der Voet-Kurbatsch is goed te spreken over de plannen om het openbaar vervoer te verbeteren. “Toen ik in Berlijn studeerde werd Amsterdam gezien als een voorbeeldstad op het gebied van openbaar vervoer, maar dat is niet meer het geval. De afgelopen vijftien jaar lag de nadruk op kosteneffectiviteit ten koste van de kwaliteit”.

MCA, gemeente

UPDATE 21 februari - Volgende week presenteert ZuiderAmstel nieuwe ecoscooters voor de afdeling groenonderhoud. De scooters vormen onderdeel van een gezamenlijke pilot met stadsdelen Westerpark en Zeeburg.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier