Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Raadsleden ZuiderAmstel ‘niet doortrapt maar naïef’

15 februari 2008 - Hoewel ze twee trainingen over integriteit hebben bijgewoond, zagen sommige raadsleden in ZuiderAmstel er geen kwaad in om een ‘courtesy card’ van de RAI te accepteren. Volgens Jan Kok (fractievoorzitter GroenLinks) waren ze ‘niet doortrapt of slecht maar naïef’.

Al jaren stuurt de RAI kaarten die gratis toegang tot tentoonstellingen bieden naar de plaatselijke fractievoorzitters en naar de leden van het dagelijks bestuur (DB). Sinds Kok een discussie startte over de vraag of het accepteren van de kaart wel te rijmen valt met de integriteitscode hebben de meeste raadsleden en alle leden van het DB hun kaart ingeleverd.

Vorige week noemde Gerrit Herders (ZAS) de vragen van Kok ‘geneuzel’ en Pim Hallensleben (VVD) zei dat hij weigerde de kaart in te leveren bij de griffie, met als argument dat het anderen niet aangaat hoe hij omgaat met integriteit. Eerder had Noortje Smit (ZAB) gezegd dat ze de kaart wil bliven gebruiken om op de hoogte te blijven van wat zich afspeelt in de RAI.

Raadsvoorzitter Marije Cornelissen zegt echter dat ‘bijna alle’ raadsleden hun kaart inmiddels hebben ingegeleverd en dat ze erop vertrouwt dat de rest dit binnen een week ook zal doen. Ondertussen maken de raadsleden onderling grappen als ‘was jij dat op de Huishoudbeurs?’

Elk jaar in december selecteren de directeuren van de RAI zorgvuldig de 1.500 personen die een courtesy card krijgen. Daarbij zitten ook de belangrijkste politici in ZuiderAmstel, vanwege de ‘nauwe samenwerking’ die het centrum heeft met het stadsdeel. Een woordvoerder zegt dat de RAI niet de intentie heeft om politici te beïnvloeden.

Naar verluidt was Jan van Delden van de SP dit jaar de enige fractievoorzitter die geen courtesy card ontving. Mogelijk dacht de RAI dat de SP had opgehouden te bestaan nadat vorig jaar twee leden uit de partij waren gezet en ZAS hadden opgericht. Van Delden reageerde niet op een verzoek om commentaar.

De RAI-woordvoerder zegt dat het beleid van het centrum niet zal worden aangepast vanwege de ophef: volgend jaar kunnen dezelfde politici weer een kaart tegemoet zien. Kok zegt dat hij zich dit bijna niet kan voorstellen: “dit werkt alleen maar averechts”.

Kok vindt dat politici die ‘in de watten zijn gelegd’ door de RAI de indruk zouden kunnen wekken dat ze niet geheel objectief zijn als ze besluiten nemen die gevolgen hebben voor de RAI. Om die reden zouden ze de kaart niet moeten accepteren.

Dit is waarschijnlijk ook de opvatting die wordt verwoord in een schriftelijk advies van het gemeentelijk Bureau Integriteit dat naar de raadsfracties wordt gestuurd. Om onduidelijke redenen is dit advies als ‘vertrouwelijk’ bestempeld.

De RAI is de grootste economische speler in het stadsdeel. Momenteel bouwt men de Expofoyer, een luxueuze uitbreiding die ruimte moet bieden aan feesten en partijen voor 500 tot 1.000 personen; product launches; diners; prijsuitreikingen en andere activiteiten. De uitbreiding, onderdeel van een 105 miljoen euro kostende vernieuwing van het centrum, zal naar verwachting in januari 2009 af zijn.

De Expofoyer wordt ook wel aangeduid als ‘ballroom’, maar in april wordt een nieuwe naam gelanceerd voor de uitbreiding. De vernieuwing moet de RAI helpen concurreren met centra in Barcelona, Kopenhagen, Wenen, Zürich en München.

Afbeelding: artist impression van de Expofoyer. Zie ook Raadsleden weigeren RAI ‘courtesy card’ in te leveren

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier