Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Raadsleden weigeren RAI ‘courtesy card’ in te leveren

9 februari 2008 - Fractieleider Pim Hallensleben van de VVD ZuiderAmstel weigert de ‘courtesy card’ die de RAI hem gaf in te leveren. Raadsvoorzitter Marije Cornelissen (GroenLinks) zegt dat het in strijd is met de integriteitscode van het stadsdeel om de kaart te accepteren.

Al jaren stuurt de RAI de plaatselijke fractieleiders een kaart die gratis toegang biedt tot tentoonstellingen. Volgens de integriteitscode mogen raadsleden geen giften accepteren die meer dan 45 euro waard zijn en moeten ze die aan het stadsdeel geven. Toegangskaarten voor tentoonstellingen in de RAI kosten meestal 15 tot 20 euro.

Op een deelraadsvergadering op 22 januari vroeg Cornelissen de fractieleiders om hun RAI-kaarten in te leveren. Noortje Smit (ZuiderAmstelbelangen) weigerde, met als argument dat de kaart minder dan 45 euro waard zou zijn zolang ze hem maar één keer gebruikt. Verder zei ze dat ze hem wil gebruiken om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in de RAI, een belangrijke economische factor in het stadsdeel.

Gerrit Herders (voormalig SP en nu ZuiderAmstel Sociaal) heeft nog niet besloten wat hij met de kaart gaat doen, maar hij beschouwt de vragen van GroenLinks als ‘geneuzel’. Overigens zegt hij de kaart nog nooit te hebben gebruikt. “Hij kan zo in de prullenmand”.

VVD’er Hallensleben weigert zijn kaart aan het stadsdeel te geven en heeft de griffie gezegd dat het ze niets aangaat wat hij ermee doet, ‘dus dat is ook mijn antwoord aan u’. Hij erkent dat het zuiverder zou zijn als raadsleden geen giften accepteren van instellingen die beïnvloed worden door hun besluiten, maar vindt dat zijn integriteit iets is wat alleen hemzelf aangaat.

Hij vindt niet dat raadsleden een verplichting hebben om transparant te zijn over zulke zaken, want ‘dan wordt het een soort politiestaat’. De integriteitscode van het stadsdeel stelt dat raadsleden open moeten zijn en verantwoording moeten afleggen, zowel intern als tegenover burgers en organisaties.

Tijdens de raadsvergadering in januari zei Cornelissen dat ze het gemeentelijke Bureau Integriteit om advies heeft gevraagd. Men zou hebben geadviseerd om de kaarten te verzamelen en terug te sturen naar de RAI met het verzoek dit soort kaarten niet meer op te sturen.

Het stadsdeel ZuiderAmstel neemt regelmatig beslissingen die gevolgen hebben voor de RAI. Vorig jaar stemde het in met de bouw van de Expofoyer, een uitbreiding die de kern vormt van een honderd miljoen euro kostende vernieuwingsoperatie van het tentoonstellingscentrum.

Foto: Amsterdam RAI

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier