Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Protest tegen bezuiniging ID-banen

27 februari 2008 - Amsterdam wil meer dan 30 miljoen euro besparen door het aantal ID-banen terug te brengen van 2.700 naar 1.500, maar belooft dat niemand hierdoor werkloos zal worden. Critici zeggen dat werknemers minder gaan verdienen en dat actieve maatschappelijke organisaties dreigen te verdwijnen.

Op initiatief van de Bijstandsbond wordt onder werknemers en werkgevers een petitie verspreid waarin de gemeente wordt opgeroepen om de huidige ID’ers met rust te laten en om alternatieve subsidies te creëren voor kleine idealistische organisaties die nu afhankelijk zijn van ID-banen.

ID’ers verdienen maximaal 125% van het minimumloon. Hun werkgever hoeft bijna niets te betalen. De gemeente zegt dat het loon ‘niet marktconform’ is en wil dit verlagen tot 110% van het minimumloon. Bovendien moeten werkgevers gaan betalen voor de productiviteit van de werknemer. ID’ers die hierdoor hun baan verliezen krijgen een baan tegen het minimumloon aangeboden.

Piet van der Lende van de Bijstandsbond waarschuwt dat het voor werkgevers verleidelijk kan worden om hun ID’ers te dumpen en over te stappen op zogenaamde ‘participatieplaatsen’, waar ze niets voor hoeven te betalen. Mensen met een participatieplaats hebben geen arbeidscontract en ontvangen geen salaris maar een bijstandsuitkering (70% van het minimumloon). Er zijn momenteel 750 participatieplaatsen en hun aantal stijgt, aldus de gemeente.

Veel ID’ers werken op scholen, bij zorginstellingen of bij het welzijnswerk. Anderen zijn actief voor idealistische en vaak zeer actieve organisaties waaronder de Bijstandsbond; migrantenorganisaties HTIB en KMAN; vluchtelingensteunpunt ASKV; kunstinitiatief Artimobiel; politiek initiatief D4net (opvolger van het Autonoom Centrum); politie- en inlichtingendienstenwaakhond Jansen en Janssen; onderzoekscollectief Searchweb en Nederland Bekent Kleur, de organisatie die op 22 maart een manifestatie tegen racisme organiseert.

Volgens de gemeente is het voorgekomen dat ID-banen werden misbruikt als alternatieve subsidie door organisaties waar soms slechts één persoon zowel optreedt als werkgever en als ID’er. Veel van deze constructies zouden inmiddels zijn opgespoord en beëindigd sinds het toezicht op 1 januari 2006 werd verscherpt.

Het aantal ID-banen is sinds die datum met 600 afgenomen. Tegelijk is het aantal WIW-banen met 300 is afgenomen.

De gesubsidieerde banen werden gecreëerd in de jaren negentig. Het idee was om werklozen maatschappelijk nuttig werk te laten doen en om ze waar mogelijk te laten uitstromen naar regulier werk. Dat laatste gebeurde maar met mate, mede doordat werkgevers niet graag hun goedkope maar ervaren werknemers kwijt wilden. Veel gemeenten hebben de gesubsidieerde banen inmiddels afgeschaft.

Bijstandsbond

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier