Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Scientologytentoonstelling in Post CS

7 januari 2008 - Op de plek waar tot afgelopen weekend de El Hematentoonstelling te zien was opent op 14 februari een tentoonstelling getiteld ‘Psychiatrie, een industrie des doods’. De initiatiefnemer, het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM), heeft banden met de Scientologykerk.

Het persbericht spreekt van een “indrukwekkende tentoonstelling over de geschiedenis van de psychiatrie en de misstanden op dit moment”. De organisatie waarschuwt dat de tentoonstelling niet geschikt is voor kinderen onder de 12. De tentoonstelling is gebaseerd op een museum met dezelfde naam in Los Angeles.

Volgens een journalist valt in het museum in Los Angeles te leren dat de psychiatrie er al sinds tijden een ‘masterplan’ voor wereldheerschappij op nahoudt en dat Adolf Hitler een centrale rol zou hebben bij de uitvoering van dat plan. Ook zou de tentoonstelling “de psychiatrie verantwoordelijk houden voor de dood van Ernest Hemingway, Del Shannon, Billie Holiday, Kurt Cobain, Spalding Gray en zo’n beetje elke andere ster die toevallig niet door strikt natuurlijke oorzaken is overleden”.

In 2004 hield de NCRM een tentoonstelling onder de naam ‘Psychiatrie ontmaskerd’ op het Kwakoe Festival in Zuidoost. Op hetzelfde festival kreeg Suriname’s voormalige president Johan Ferrier de Kwakoe Award uitgereikt. Als gevolg van een dubbele boeking werd de receptie gehouden in dezelfde tent waar de NCRM haar tentoonstelling had ingericht.

Het Parool destijds: “Het blijft een opzienbarende combinatie. Johan Ferrier, Surinaamse omslagdoek over het grijze pak, zit op zijn stoel met op de achtergrond de kleurige panelen met de niet-alledaagse boodschap van de Scientologytak: de psychiatrie is de oorzaak van alle kwaad. De holocaust, de apartheid en de etnische zuiveringen in voormalig Joegoslavië en Rwanda: het initiatief voor deze gruwelen was afkomstig uit de psychiatrie”.

Later dat jaar zou dezelfde tentoonstelling worden geopend in het Haagse stadhuis, maar op het laatste moment werd ze geweigerd vanwege de banden met Scientology. Nadat de organisatie dreigde met een schadeclaim van 500.000 euro mocht de tentoonstelling toch doorgaan.

In 1997 was er een controverse over de deelname van NCRM aan een platform dat zich bezighield met de jeugdzorg. Platformvoorzitter Hans van der Wilk zei tegen Trouw: “Het NCRM is geen verboden of criminele club en voor zover ik weet bestaan er geen organisatorische banden met Scientology. Het comité stelt zich binnen het Platform loyaal op en heeft ook tijdens het voortraject nooit dingen gedaan die niet klopten”. Hij zei dat het niet aan hem was om zich bezig te houden met het beleid van aangesloten organisaties.

Afbeelding: moderne schoktherapie (Wired / Neuronetics)

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier