Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Raadslid waarnemer bij voorverkiezing Florida

20 januari 2008 - In 2000 werd George W. Bush president van Amerika na een omstreden verloop van de verkiezingen in Florida. Morgen reist duoraadslid Jan Paternotte naar Amerika als officieuze waarnemer van de voorverkiezingen in Florida, om te zien of er in november vergelijkbare problemen zijn te verwachten.

In 2000 werd pas na een maand van juridische strijd en hertellingen besloten wie er in Florida had gewonnen. Arme en zwarte inwoners zeiden dat het ze moeilijk was gemaakt om te gaan stemmen en een verwarrend ‘vlinderstembiljet’ zorgde ervoor dat aanhangers van Al Gore op de verkeerde kandidaat stemden. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat Gore zou hebben gewonnen als de verkiezingen eerlijk waren verlopen.

Op 29 januari organiseert Florida de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezing in november. Een groep van twintig politicologiestudenten uit Amsterdam reist morgen naar Florida om de voorverkiezingen te observeren en onderzoek te doen. De reis wordt betaald door de Universiteit van Amsterdam.

De verkiezing in Florida is opnieuw controversieel. Om landelijke aandacht te trekken heeft de staat de verkiezingsdatum vervroegd zodat de voorverkiezingen plaatsvinden voor ‘Super Tuesday’ (5 februari), wanneer er in meer dan twintig staten wordt gestemd. Als straf hebben de belangrijkste Democratische kandidaten verklaard dat ze geen campagne voeren in Florida.

Nu de strijd steeds spannender wordt, proberen ze daar echter op terug te komen. Zo zal Paternotte’s groep aanwezig zijn bij een bijeenkomst van Hillary Clinton. Aangezien bezoekers één dollar moeten betalen voor een toegangsbewijs kan ze aanvoeren dat het geen campagnebijeenkomst maar een fundraiser is.

Vorig jaar besloot Florida om afstand te doen van 25.000 stemcomputers, nadat meer dan 18.000 stemmen verloren waren gegaan bij een verkiezing in Sarasota County. De computers waren juist aangeschaft om problemen zoals die zich in 2000 hadden voorgedaan te voorkomen. Bij de voorverkiezingen worden de omstreden stemcomputers wel nog gebruikt.

Paternotte erkent dat Amsterdammers misschien niet echt in een positie zijn om Florida de les te lezen over het organiseren van verkiezingen. Ook hier zijn stemcomputers in de ban gedaan omdat ze onbetrouwbaar zijn. Verder moesten leden van stembureau’s in Bos en Lommer in 2006 fysiek ingrijpen om te voorkomen dat allochtone stemmers werden geholpen door hun partner of kinderen. Sommige kiezers hadden hulp nodig vanwege taalproblemen of omdat ze moeite hebben met lezen en schrijven.

In reactie op de problemen in Bos en Lommer wil D66 dat er waarnemers komen op stembureau’s, die erop toezien dat iedereen individueel stemt.

D66 heeft ook gepleit voor mobiele stemkantoren op de Zuidas en op stations, zodat forensen gemakkelijker kunnen stemmen. Men zou de indruk kunnen krijgen dat de partij stemmen gemakkelijker wil maken voor yuppen en moeilijker voor allochtonen in arme buurten als Bos en Lommer.

Paternotte ontkent dit echter: “We willen het voor iedereen gemakkelijker maken om zelf te stemmen”. Hij wijst erop dat zijn partij inmiddels meer stemmen krijgt in Bos en Lommer dan in ZuiderAmstel (waar de Zuidas ligt), een gevolg van het feit dat jongeren worden aangetrokken door de relatief goedkope woningen in Bos en Lommer.

Paternotte’s favoriet voor het Amerikaanse presidentschap is John Edwards, vanwege zijn plannen om de armoede te bestrijden. “Veel Amerikanen hebben als enig perspectief om zowel bij McDonalds te werken als te eten”, aldus Paternotte, die overigens niet denkt dat Edwards gaat winnen.

Tijdens hun reis zullen de studenten een weblog bijhouden op de website van hun studentenvereniging. Boom Chicago maakt wellicht een videoverslag dat wordt vertoond op de zender Comedy Central.

De studenten hebben geen formele status als verkiezingswaarnemer, omdat Amerika geen buitenlandse waarnemers toelaat. Ze zijn wel getraind door voormalig Europees Parlementslid en D66 fractievoorzitter Lousewies van der Laan, waarbij gebruik is gemaakt van het OVSE Election Observer Handbook.

Afbeelding: vlinderstembiljet gebruikt in Florida in 2000 (foto Wikipedia / Anthony). Hyves, weblog, Bos en Lommer, New York Times

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier