Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Kap bomen Javastraat gestart

Alex van Veen

28 januari 2008 - Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg heeft opdracht gegeven maandagochtend te beginnen met het kappen van 34 bomen in de Javastraat. Vier tegenstanders hebben zich tussen de takken verschanst om de kap van even zovele bomen te dwarsbomen.

Vanaf de straat vallen ze nauwelijks op. Op circa tien meter hoogte zitten de eco-activisten ietwat ongemakkelijk op een dikke tak, ter hoogte van de stam. In alle vroegte zijn ze met touwen naar boven geklommen, om vervolgens de hele dag hun stek bezet te houden. Ze houden zich bezig met lectuur en gsm. Warme kleding dient hen te beschermen tegen de kou. Slechts voor plaspauzes wordt de benarde positie voor even verlaten, hetgeen tevens de gelegenheid biedt de spieren te ontspannen.

Voorbijgangers hebben nauwelijks oog voor wat zich afspeelt boven hun hoofd, voor zover ze het al in de gaten hebben. Terwijl het toch een unicum is dat in Amsterdam de bomen bezet worden gehouden door mensen. De laatste keer dat hier sprake van was, betrof het bos bij Ruigoord, alweer tien jaar geleden. Maar actievoerende boomklimmers in de binnenstad, nee, dat is apart. Slechts een enkele voorbijganger steekt de duim omhoog, uit sympathie voor de inzet van deze bevlogen jonge mensen. Een buurtbewoner heeft rouwlinten gestrikt rond de stam van de bedreigde iepen.

De kap van de iepen loopt door deze actie slechts vertraging en publiciteit op, wat op zicht mooi meegenomen is. Maar uiteindelijk belanden ook deze zestig jaar oude bomen in mootjes op de vrachtwagen, die maandagmiddag rond vier uur de Javastraat verliet. Bij het invallen van de schemering waren er zo'n 16 grote iepen neergehaald, de rest komt de komende dagen aan de beurt. De actievoerders bevinden zich in de vier grootste iepen aan het einde van de Javastraat, ter hoogte van het spoor.

Aanvankelijk was het stadsdeel van plan om op 23 januari te gaan kappen. Het stadsdeelbestuur besloot het werk uit te stellen tot de uitspraak van de Raad van State (RvS). Tegenstanders verzochten de RvS het stadsdeel niet toe te staan de bomen te kappen. Net als de Rechtbank van Amsterdam een week eerder, heeft de RvS in zijn uitspraak van vrijdag 25 januari het stadsdeel in het gelijk gesteld. Het verzoek van de tegenstanders om een voorlopige voorziening is afgewezen en het beroep is ongegrond verklaard.

De Indische buurt moet broodnodig worden ‘opgepept’, zo vinden de beleidsmakers van stadsdeel Zeeburg. Het huidige ‘smoezelige karakter’ van de Javastraat, dé winkelstraat van de buurt, moet veranderen in een ‘mediterrane winkelpromenade’ waar het ‘leuk vertoeven’ is. De herprofileringsplannen dateren al van halverwege de jaren '90, maar nu de Europese Commissie een flinke bijdrage levert (2/3 van de financiering) wordt er haast mee gemaakt.

Rond half vijf lieten de vier eco-activisten zich aan het touw naar beneden vieren, opgewacht door actievoerders die hen de hele dag nauwlettend in de gaten hielden en voorzagen van drank en voedsel. Dinsdagochtend vroeg klimmen ze weer naar boven, dit alles voor het goede doel. Naar alle waarschijnlijkheid zal het er dan om gaan spannen, aangezien de kapwerkzaamheden in rap tempo naderbij komen. Morele steun ze kunnen hierbij te allen tijde gebruiken. Ga eens bij ze langs in de Indische buurt.

Oorspronkelijk verschenen op Ravage Digitaal

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier