Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Bomen Javastraat voor even gered

Alex van Veen

26 januari 2008 – Milieuactivisten hebben donderdagochtend met een klimactie de kap van de bomen in de Javastraat voor even weten te voorkomen. Inmiddels heeft de Raad van State ingestemd met de kap, die waarschijnlijk maandag plaats zal vinden.

Op behendige wijze klauterden de activisten rond de klok van negen uur in de bedreigde iepen, waarna ze het spandoek ‘Kap met Kap!’ in de volle breedte over de Javastraat hingen. Even verderop stonden de boomverzorgers al klaar om waarschijnlijk over te gaan tot kap, ondanks de toezegging van stadsdeel Zeeburg om de uitspraak van de Raad van State eerst af te wachten.

Buurtbewoners van de Vereniging Groen en Blauw , die al jaren de kap van de circa 70 gezonde bomen in de Javastraat aanvechten, stonden donderdag voor de Raad van State in Den Haag. Deze kwam in ijltempo tot een oordeel. Nico Salm, stadsdeelvoorzitter van Zeeburg die bij de zitting in Den Haag aanwezig was, beloofde dat het stadsdeel zal wachten met de kap tot de uitspraak.

De Indische buurt moet broodnodig worden ‘opgepept’, zo vinden de beleidsmakers van stadsdeel Zeeburg. Het huidige ‘smoezelige karakter’ van de Javastraat, dé winkelstraat van de buurt, moet veranderen in een ‘mediterrane winkelpromenade’ waar het ‘leuk vertoeven’ is, zei wethouder Dennis Straat (VVD) van Openbare Werken tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in het stadsdeelkantoor oktober 2006.

De herprofileringsplannen dateren al van halverwege de jaren ’90, maar nu de Europese Commissie een flinke bijdrage levert (2/3 van de financiering) wordt er haast mee gemaakt. In tegenstelling tot het aanvankelijke plan uit 2004 - waarbij men uitging van eenrichtingsverkeer en behoud van de iepen – heeft de deelraad nu besloten het tweerichtingsverkeer te handhaven, de weg te versmallen, ‘langsparkeren’ in te voeren en de bomen te vervangen.

Vorige week kondigde het stadsdeelbestuur aan op 23 januari te beginnen met de kap van 34 en verplaatsing van 36 bomen in de Javastraat en de aangrenzende Benkoelenstraat en Langkatstraat. Dit besluit werd genomen nadat de bestuursrechter het beroep van de tegenstanders van de kap ongegrond had verklaard.

Op 14 januari concludeerde de Rechtbank van Amsterdam dat het stadsdeelbestuur zorgvuldig is geweest in zijn besluitvorming en dat het stadsdeel daarom vrijstaat om de bomen te kappen. In hetzelfde vonnis wees de rechter ook het verzoek om een voorlopige voorziening af. Daarop wendden de tegenstanders zich tot de Raad van State die de zaak op 24 januari behandelde.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ravage Digitaal. Foto: Vesu / Indymedia; verslag Raad van State; Groen en Blauw

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier