Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Vraagtekens bij evaluatie blowverbod

24 januari 2008 - Het blowverbod rond het Mercatorplein in de Baarsjes is effectief, aldus een evaluatie van O+S. GroenLinks fractievoorzitter Coos Hoebe zegt echter dat het onderzoek vooringenomen is en geen basis vormt voor een besluit over de voortzetting van deze controversiële maatregel.

GroenLinks gaat onafhankelijke onderzoekers vragen om een second opinion over de uitkomsten. Onderzoeker Jeroen Slot van O+S zegt dat hij hun oordeel met vertrouwen tegemoet ziet. Het O+S-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het bestuur van de Baarsjes, dat ook verantwoordelijk was voor de invoering van het blowverbod.

Het verbod werd ingevoerd op 1 februari 2006 om iets te doen aan overlast van jongeren die rondhangen bij coffeeshops, wildplassen en zich asociaal gedragen. GroenLinks zegt dat de politie de overlast moet aanpakken in plaats van bekeuringen uit te delen wegens blowen. Ook wil de partij meer preventief beleid.

Volgens het O+S-rapport oordeelt een meerderheid van de buurtbewoners en ondernemers positief over het blowverbod. Er zijn geen aanwijzingen dat problemen zich hebben verplaatst naar gebieden buiten het gebied waar het blowverbod van kracht is.

Hoebe zegt echter dat sommige gegevens in het rapport op een suggestieve manier zijn geïnterpreteerd. “Ook lijkt het erop dat resultaten die niet passen bij de lijn van het bestuur, gewoon zijn weggelaten uit de conclusies. Bijvoorbeeld het feit dat maar 21% van de bewoners vindt dat de overlast minder is geworden”.

De positieve conclusies van het rapport zijn gebaseerd op subjectieve oordelen van bewoners en ondernemers. De meer concrete politiegegevens geven een ander beeld. Volgens deze gegevens is het onduidelijk of de situatie rond het Mercatorplein wel is verbeterd.

Meldingen van drugs- en drankoverlast rond het Mercatorplein zijn sterk afgenomen, maar dat geldt ook voor andere delen van West. Meldingen van overlast van jongeren zijn bijna verdubbeld in de omgeving van het Mercatorplein sinds de invoering van het blowverbod. In andere delen van West zijn dit soort problemen ook toegenomen, maar de toename is minder sterk in de meeste andere gebieden.

Het lijkt erop dat het blowverbod wel effect heeft gehad op hoe bewoners en ondernemers hun situatie ervaren, maar niet heeft geleid tot een afname van het aantal problemen dat zich daadwerkelijk voordoet in de Mercatorpleinbuurt.

Slot zegt dat hij het niet eens is met deze conclusie. Wel geeft hij aan dat het moeilijk is om het effect van één specifieke maatregel te meten, gezien het grote aantal factoren dat van invloed is op het gedrag van probleemjongeren.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier