Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Anti-islambetogers, antiracisten, clowns en politieleger voeren act op

Alex van Veen

26 januari 2008 - Veertig manifestanten die hun ongenoegen kwamen uiten over de islam, tachtig personen die protesteerden tegen de anti-islambetogers en ruim honderd agenten die de openbare orde dienden te bewaken. Een groepje vage clowns huppelde er vrolijk tussen door.

Zoals te doen gebruikelijk staat het plein op de Dam in het teken van straatacts van divers allooi. Zo ook zaterdagmiddag 26 januari. In een grote kring aanschouwden belangstellenden de verrichtingen van een vuurspuwer annex ballengooier. Even verderop protesteerden burgers tegen racisme, eveneens gadegeslagen door geïnteresseerde voorbijgangers en wat journalisten.

Maar de meeste aandacht ging deze middag uit naar een geïsoleerde groep manifestanten van hooguit veertig personen die, geposteerd tegen het de muur van het paleis, uit veiligheidsoverwegingen omsingeld werd door een kordon van circa vijftig agenten van het vredesdetachement, een tiental agenten te paard, tientallen stillen en naar schatting zestig journalisten, fotografen en cameraploegen. En of dit nog niet voldoende was, werd het groepje aan de flanken verdedigd door twee pelotons ME.

Je zou bijna denken dat Geert Wilders zich onder de manifestanten bevond, maar niet heus, het betrof een verzameling verontruste burgers die zo hun eigen opvatting bezigen over het directe gevaar dat we lopen met de ‘islamisering van de samenleving’. ‘Geen sharia in Nederland’, ‘No racism, no islamism’ en ‘SIOE Nederland: Stop Islamisering. Genoeg is Genoeg’ waren wat kreten die te lezen waren op de met de hand beschreven bordjes en een enkel spandoek.

SIOE staat voor Stop Islamisation of Europe, een nieuw internationaal ‘netwerk’ dat in Denemarken is opgericht door de extreem-rechtse politicus Anders Gravers. Aanleiding vormde de ophef omtrent de spotprenten van Mohammed in de Deense media. De SIOE is een one-issue protestbeweging, specifiek gericht tegen de groeiende invloed van de islam. Het voornaamste doel is zien te voorkomen dat de islam een dominante politieke kracht zal gaan vormen binnen Europa.

Dit laatste streven, waar vrijwel iedereen die voor vrijheid is het mee eens zal zijn, trekt uiteraard extreem-rechtse types aan. Maar op de Dam was daar weinig van te merken, op een loslopende Ben van der Kooij na, lid van de Nationale Alliantie. Tegelijkertijd moet de SIOE niets hebben van dit soort gasten, zo bleek eerder uit kranteninterviews met de oprichters. Op hun website veroordeelt men racisme ‘als de laagste vorm van menselijke domheid’, maar daarentegen beschouwt men ‘islamofobie als een hoogtepunt van gezond verstand’…

De club is het zoveelste product van de Fortuynbeweging: men vertolkt het ongenoegen dat breder wordt gedeeld binnen de samenleving, al gaat er slechts een enkeling voor de straat op. Door echter stelselmatig te hameren op de misdadige praktijken waaraan moslimfanaten zich in dit land schuldig maken, ingegeven door angst en wellicht ook door anti-arabische en nationalistische sentimenten, creëer je een basis voor extreme tendensen. Maar een risico vormt deze club bepaald niet.

Het comité Stop de Hetze Tegen Moslims (nee, dit keer eens geen Internationale Socialisten, al zou je het haast wel denken na lezing van het door hen uitgedeelde pamflet) werd deze week speciaal in het leven geroepen om op de Dam een tegengeluid te laten horen tegen het ‘manipulatieve populisme’ dat door de SIOE wordt uitgedragen. “Het aanwakkeren van irrationele angst voor een, in heel Europa, nog steeds verdrukte minderheid lijkt ons niet de weg naar een constructieve aanpak van de samenlevingsproblemen in een zich globaliserende wereld”, aldus het comité.

Het comité is verder van mening dat “het ongenuanceerde standpunt van SIOE bijdraagt aan polarisering, onverdraagzaamheid en het aanwakkeren van angstgevoelens die een draagvlak creëren voor het voortzetten en uitbreiden van de oorlogen in het Midden-Oosten”. Dat het marginale clubje SIOE een bijdrage levert aan de polarisering is teveel eer. Zonder tegenbetoging (voornamelijk uitfluiten) was de pers, die natuurlijk een relletje rook, niet zo massaal aanwezig geweest.

Op het moment dat de manifestatie van de SIOE (ooit zo’n krakkemikkige ‘geluids’-installatie gezien?) op z’n einde kwam, dook er plotsklaps een tiental clowns op dat een opvallend pleidooi hield vóór het voeren van oorlog, zoals die tegen ‘Absurdistan’. Moesten we hier zelf de link leggen tussen anti-islam en oorlog? Ik weet het niet. De clowns, onderdeel uitmakend van ‘Rebelact’, wilden zich aansluiten bij de manifestanten van SIOE, maar agenten staken daar een stokje voor. Uiteindelijk hielden de clowns dan maar een ‘bed-in’ en vielen met kussens in slaap in de armen van de verbouwereerde agenten. Een schattig tafereel.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Ravage Digitaal. Indymedia, SIOE, Ravage Digitaal, RebelAct

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier