Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

‘Hoger parkeertarief onvermijdelijk’

26 september 2007 - Het is te vroeg om te zeggen dat de PvdA is gezwicht voor de autolobby door zich te verzetten tegen hogere parkeertarieven, zegt GroenLinks gemeenteraadslid Barn Geurts. Maar de doelen voor een betere luchtkwaliteit moeten hoe dan ook gehaald worden.

Gisteren nam de PvdA-gemeenteraadsfractie afstand van de plannen van wethouder Tjeerd Herrema (ook PvdA) om de parkeertarieven te verhogen tot 3,80 euro om de luchtkwaliteit te verbeteren. Raadslid Myriam Bergervoet noemt Herrema’s inspanningen ‘heel moedig’ maar waarschuwt dat bedrijven en mensen met lage inkomens de dupe zullen zijn.

De PvdA wil ‘minder nadruk’ op parkeertarieven en meer nadruk op het stimuleren van schonere auto’s en het verbeteren van het openbaar vervoer. Gevraagd wat ze bedoelt met ‘minder nadruk’, zegt Bergervoet dat als tarieven al verhoogd worden, dit beperkt moet blijven tot de binnenstad. Buurten zoals de Indische buurt moeten buiten schot blijven.

In een reactie zegt Geurts dat alle betrokkenen, inclusief de PvdA en het MKB, het ermee eens is dat de EU-normen voor de luchtkwaliteit in 2010 gehaald moeten worden. “De stad heeft een verantwoordelijkheid, niet alleen tegenover Europa, maar ook tegenover de eigen bevolking”.

Hoewel hij open staat voor suggesties, twijfelt hij dat dit doel kan worden bereikt zonder de parkeertarieven te verhogen. “We hebben niet veel tijd meer. We kunnen ons niet permitteren om nog een jaar te discussiëren”. Hij zegt dat het waarschijnlijk onvermijdelijk is om de parkeertarieven te verhogen, wat zou kunnen leiden tot een afname van het autoverkeer van 13 tot 15%.

Geurts wijst op een onderzoek dat vorige week verscheen, dat stelt dat de impact van zo’n maatregel op het lokale bedrijfsleven beperkt zal zijn en alleen op de korte termijn voelbaar zal zijn. Bergervoet zegt dat het onderzoek laat zien dat sommige bedrijven wel in de problemen zullen komen. “Winkels rond de Kinkerstraat zullen erdoor kapot gaan”.

In reactie op de zorg van de PvdA dat mensen met lage inkomens de dupe zullen zijn van hogere parkeertarieven, stelt Geurts dat parkeervergunningen niet duurder worden, behalve voor mensen met vervuilende auto’s.

Bovendien stelt hij dat mensen met lage inkomens meer risico lopen om slachtoffer te zijn van luchtverontreiniging en dat ze daarom eerder zullen profiteren als de luchtkwaliteit verbetert. “Toen ik bij een milieuorganisatie werkte vroegen meerdere mensen me waar ze moesten gaan wonen om gebieden met veel vervuiling te vermijden. Mensen met lage inkomens hebben vaak niet de mogelijkheid om te verhuizen”.

Vorige week lanceerden het MKB, de Kamer van Koophandel en de VVD mediacampagnes tegen hogere parkeertarieven. Geurts zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen dat de PvdA is gezwicht voor de autolobby. “We moeten afwachten met welke voorstellen Herrema komt en hoe de raad daar op reageert”.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier