Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Ymere drukt sloopplannen door

Tekst/foto: Alex van Veen

3 augustus 2007 – Woningcorporatie Ymere negeert de oproep van stadsdeelraad Oost om de sloop- en nieuwbouwplannen voor de Derde Oosterparkstraat en de Vrolikstraat op te schorten. De bewoners zullen binnenkort aan portefeuillehouder Germaine Princen vragen hoe zij de motie alsnog tot uitvoering kan brengen.

De stadsdeelraad heeft op 2 juli met een grote meerderheid Ymere opgeroepen in overleg te treden met bewoners. De motie, die werd ingediend door coalitiepartijen GroenLinks en Meerbelangen, volgde op een aanhoudende stroom protesten van bewoners. Zij zijn verontwaardigd dat Ymere de bewoners pas ‘inspraak’ gaf nadat de beslissingen al waren genomen.

De huurders die weigerden te vertrekken zijn in verzet gekomen en worden gesteund door krakers en antikrakers. De deelraad heeft met de motie van 2 juli het signaal afgegeven dat Ymere alsnog met de bewoners in overleg moet treden en dat de woningcorporatie tot die tijd de plannen moet bevriezen.

In plaats van de aangenomen motie te respecteren, gaat Ymere frontaal in de aanval door op 5 juli een sloopaanvraag voor de panden in te dienen. Op 12 juli stuurde Ymere een brief aan portefeuillehouder Germain Princen (PvdA) waarin de corporatie expliciet aangeeft dat zij weigert de plannen te wijzigen en ook niet bereid is tot uitstel.

Op 17 juli kregen bewoners in een mondeling gesprek te horen dat hun huuropzegging onderweg was. “Zoals wel vaker gebeurt, kregen de mensen die het hardst protesteren een goedkope woning en terugkeergarantie aangeboden”, melden de bewoners. Maar het gaat hen om veel meer dan alleen hun eigen huur. Zij willen niet dat de sociale cohesie in de buurt verdwijnt en vinden het doodzonde dat er mooie en betaalbare woningen worden gesloopt.

De bewoners willen samen met experts aan plannen werken voor een vernieuwingsoperatie die goed is voor de buurt en niet slechts voor de begroting van Ymere. “Ymere zou als sociale ondernemer ook waardering moeten hebben voor de betrokkenheid van bewoners met elkaar en de buurt”, zo vinden de bewoners. "De corporatie beweert in publicaties zich in te zetten voor bewonersinspraak, sociale cohesie en behoud van karakteristieke panden maar in de praktijk wordt over de buurt heen gewalst."

De bewoners roepen Ymere eens te meer op om gezamenlijk te onderzoeken hoe de 19e-eeuwse gevels en de sociale huur zoveel mogelijk behouden kunnen blijven. Daarnaast roepen zij politici op om hun eigen motie serieus te nemen en te laten zien dat de geprivatiseerde corporaties zich niet aan elke democratische controle kunnen onttrekken. De bewoners zullen deze boodschap op 6 augustus overbrengen aan portefeuillehouder Princen.

De bewoners vieren op zaterdag 4 augustus om 16.00 de feestelijke opening van buurtcentrum ’t Blijvertje aan de gekraakte etage aan de Derde Oosterparkstraat 64h. De site ‘slim blijven’ houd je op de hoogte van de recente ontwikkelingen.

Dit artikel verschijnt ook op Ravage

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier