Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Majesteitsschennis in Amsterdam

15 augustus 2007 - Dat de tentoonstelling over heldenverering in de Nieuwe Kerk aandacht besteedt aan Ferdinand Domela Nieuwenhuis, kan worden gezien als een onbedoeld commentaar op de recente ophef over majesteitsschennis.

De Amsterdammer Domela Nieuwenhuis werd in 1887 in de cel gegooid voor majesteitsschennis, omdat zijn tijdschrift een artikel had gepubliceerd waarin stond dat Koning Willem III “zoo weinig werk van zijn baantje maakt”.

Onlangs kreeg een 47-jarige man een boete van 400 euro omdat hij de koningin een hoer had genoemd, een fietsagent had beledigd en een opdracht om het gebied te verlaten niet had opgevolgd. Bij zijn arrestatie had hij ook de Hitlergroet gebracht.

Volgens de rechter werd de verdachte niet beschermd door het recht op vrije meningsuiting, omdat hij geen mening uitte, maar zijn frustratie.

Het was de eerste keer in 38 jaar dat iemand voor majesteitsschennis werd veroordeeld. Het lijkt misschien te gaan om een hernieuwde inspanning om de koningin te beschermen, maar waarschijnlijker is dat de man het slachtoffer is van het zero tolerance beleid om daklozen en verslaafden uit bepaalde delen van de binnenstad te weren.

In juni bleek uit een reportage van AT5 dat de politie verslaafden boetes geeft voor zaken als ‘zitten op een monument’ of ‘buiten slapen’. Majesteitsschennis is blijkbaar weer een nieuw instrument om ze te ontmoedigen.

In reactie op de veroordeling wegens majesteitsschennis ging een 17-jarige journaliste van het Spunk internetmagazine naar de Dam om aan mensen te vragen welk t-shirt zij het meest beledigend vonden: één met de tekst ‘Beatrix is een hoer’ of één met de tekst ‘Alle moslims zijn geitenneukers’.

De journaliste en haar cameraman werden gearresteerd door een overmacht aan motoragenten en agenten in burger. Het OM heeft echter laten weten dat ze niet vervolgd worden. De t-shirts waren weliswaar beledigend, maar ze waren bedoeld om een discussie over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting op gang te brengen, en daarom niet strafbaar, aldus het OM.

Toen de tentoonstelling over heldenverering in de Nieuwe Kerk werd voorbereid, konden de organisatoren nog niet weten dat majesteitsschennis zo’n hot issue zou worden. Het hoekje over Domela Nieuwenhuis legt de nadruk niet op de reden waarom hij de cel in ging, maar op hoe zijn tijdgenoten hem belachelijk maakten vanwege zijn eigendunk.

Afbeelding: Standbeeld van Domela Nieuwenhuis bij het Westerpark, foto Ruud Zwart / Wikipedia. Nieuwe Kerk tentoonstelling, meer over Domela Nieuwenhuis, veroordeling wegens majesteitsschennis, AT5 over zero tolerance, Spunk achter de tralies (met video van arrestatie), OM over het niet vervolgen van Spunkjournalisten

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier