Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Sexvluchtelingen, halalvlees en stemfraude

12 augustus 2007 - Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid (PVV) is de partij die zich het meeste zorgen maakt om Amsterdam. Het CDA is het handigst in het stellen van vragen die publiciteit opleveren. Dat blijkt uit een analyse van Kamervragen.

Door middel van schriftelijke vragen laten Kamerleden zien over welke onderwerpen zij zich druk maken. Vooral voor oppositiepartijen is dit een belangrijk middel om zich te profileren. Nieuws uit Amsterdam analyseerde 86 Kamervragen over Amsterdamse onderwerpen. Aan het eind van het artikel wordt de analyse toegelicht.

 

OPMERKELIJKE VRAGEN

 • Wat vindt u ervan dat colleges in de Oudemanhuispoort met 15 minuten worden ingekort, om drukte op de gang te voorkomen vanwege de brandveiligheid? Hebben studenten nu recht op een korting op hun collegegeld? (Jasper van Dijk en Renske Leijten, SP, aan de minister van Onderwijs)

 • Wat gaat u doen aan Roemeense homosexuele ‘sexvluchtelingen’ die zich in Nederland laten ombouwen tot vrouw en zich vervolgens bezighouden met prostitutie en bijstandsfraude? De vluchtelingen zijn toegelaten omdat ze als homo werden gediscrimineerd in hun land van herkomst. Worden ze het land uitgezet nu als gevolg van de ombouwoperatie de grond voor hun toelating is komen te vervallen? (Sietse Fritsma, PVV, aan de ministers van Justitie en Sociale Zaken)

 • Mag de Hogeschool van Amsterdam de opleiding ‘technische commerciële confectiekunde’ in advertenties zomaar opleuken tot ‘fashion & branding’? (Jasper van Dijk, SP, aan de minister van Onderwijs)

 • Hoe kan het dat een verslaggever van Metro erin slaagde om vijf keer te stemmen, waarvan vier keer bij hetzelfde stembureau? (Laetitia Griffith, VVD, aan de minister van Binnenlandse Zaken)

 • Kan het geld waarmee allochtonenorganisaties worden gesubsidieerd niet beter worden gebruikt om alle kinderen gratis lid te maken van een sportvereniging? (Fleur Agema, PVV, aan de staatssecretaris van VWS)

 • Klopt het dat de Amsterdamse politie stippen op de plafonds van cellen heeft aangebracht die de richting naar Mekka aangeven? Wilt u zorgen dat deze worden weggehaald? (Hero Brinkman, PVV, aan de minister van Binnenlandse Zaken)

 • Wilt u bevorderen dat de Marokkaanse jongens die een homo in elkaar hebben geslagen en in het water hebben gegooid als aanvullende straf worden gedwongen een Amsterdamse darkroom schoon te maken? (Geert Wilders en Hero Brinkman, PVV, aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie)

 • Bent u het eens met burgemeester Job Cohen dat de dienstplicht opnieuw moet worden ingevoerd? (Coskun Çörüz en Mirjam Sterk, CDA, aan de ministers voor Jeugd en Gezin en van Binnenlandse Zaken)

 • Wat vindt u ervan dat het Rode Kruis halalvlees serveert tijdens het kerstdiner in de Diamantbuurt? Bent u bereid de subsidies van de betrokken organisaties in te trekken? (Geert Wilders en Sietse Fritsma, PVV, aan de minister voor Integratie)

 

PVV MEEST OP AMSTERDAM GERICHT

Verreweg de meeste vragen die betrekking hebben op Amsterdam zijn afkomstig van de PVV, gevolgd door de SP en de VVD. Het is logisch dat oppositiepartijen relatief veel vragen stellen, en de PVV en de SP staan bekend als partijen die veel vragen stellen. Maar ook als hiermee rekening wordt gehouden, blijft de betrokkenheid van de PVV bij Amsterdam opvallend. In totaal is ongeveer vijftien procent van de Kamervragen van de PVV afkomstig, maar van de vragen over Amsterdam neemt de partij meer dan dertig procent voor haar rekening.

 

MEESTE VRAGEN KOMEN VAN FRIES

De meeste vragen over Amsterdam zijn gesteld door Sietse Fritsma, wonend in Den Haag maar afkomstig uit Friesland. Dezelfde Fritsma is overigens ook degene die ophef veroorzaakte met Kamervragen over de dubbele nationaliteit van staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak. Jasper van Dijk en Boris van der Ham zijn wel Amsterdammers, Fred Teeven woont in Diemen.

 

VEEL VRAGEN OVER MOSLIMS

De bevolkingsgroep waarover het meeste vragen worden gesteld zijn moslims, gevolgd door Marokkanen en homo’s. Over de eerste twee groepen worden bijna uitsluitend door de PVV vragen gesteld. Homo’s daarentegen hebben de belangstelling van een breed spectrum aan partijen. Veel vragen gaan over recente berichten van het COC Amsterdam over toegenomen geweld tegen homo’s. Daarnaast stelde de SGP vragen over het plan om een ‘16-min’ boot mee te laten varen tijdens de Gay Pride. D66 vroeg om een reactie op uitspraken van de Poolse vice-premier Roman Giertych, die ook kritiek had op de deelname van jongeren aan de Gay Pride.

 

VEILIGHEID EN CRIMINALITEIT

Het onderwerp dat Kamerleden het meest bezighoudt is veiligheid en criminaliteit. Opvallend is dat de belangstelling voor subsidies bijna geheel voor rekening van de PVV komt. Wellicht heeft dit te maken met Kamerlid Fleur Agema, die eerder als Noord-Hollands Statenlid onderzoek deed naar subsidies. De PVV vroeg onder meer naar subsidies voor islamcentrum Marhaba en naar de subsidieaffaire in Zuidoost.

Meestal stellen Kamerleden vragen over Amsterdam omdat ze zich zorgen maken over iets wat in de hoofdstad gebeurt. Een enkele keer is de insteek juist positief. Zo vond Fred Teeven (VVD) dat de Amsterdamse aanpak van mensenhandel een voorbeeld vormt voor andere gemeenten.

 

VEEL PUBLICITEIT VOOR CDA

Waar de PVV het meeste vragen stelt over Amsterdamse kwesties, blijkt het CDA erg effectief te zijn als het gaat om het genereren van publiciteit. In een selectie van landelijke kranten kregen vragen van het CDA over informatieborden op Schiphol en van de SP over Turkse illegale beleggingsfondsen het meeste aandacht. Beiden leverden zes kranteberichten op. De PVV komt maar twee keer voor in de top vijf van vragen die het meeste publiciteit opleverden.

 • (1/2). Gaat u iets doen aan het feit dat op Schiphol informatieborden in het Nederlands steeds meer plaats maken voor borden in het Engels? (Maarten Haverkamp en Jan Schinkelshoek, CDA, aan de ministers van Financiën en Onderwijs)

 • (1/2). Komt er onderzoek naar illegale beleggingsfondsen waar Turken in de Baarsjes de dupe van zijn geworden? (Sadet Karabulut en Ewout Irrgang, SP, aan de minister van Financiën)

 • (3/4). Kunt u ervoor zorgen dat Marokkanen die betrokken waren bij voetbalrellen als aanvullende straf enkele stadions schoonmaken en daartoe hun tandenborstel meenemen? (Geert Wilders, Hero Brinkman en Raymond de Roon, PVV, aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie)

 • (3/4). Is de Westermoskee betrokken bij illegale beleggingsfondsen? (Mirjam Sterk, CDA aan de ministers van Justitie en Financiën)

 • (5). Mag de Universiteit van Amsterdam zomaar ruimte bieden aan een anti-Wilders bijeenkomst? (Martin Bosma, PVV, aan de minister van Onderwijs)

Bij de analyse is gekeken naar Kamervragen die zijn gesteld tussen de installatie van de nieuwe Tweede Kamer in november vorig jaar en de start van het reces in juli. Er is alleen gekeken naar vragen waarin Amsterdam expliciet wordt genoemd. Vragen die duidelijk niet over Amsterdam gaan (maar waarin bijvoorbeeld wordt verwezen naar een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam) zijn buiten beschouwing gelaten. De publiciteit over Kamervragen is onderzocht aan de hand van de LexisNexis database. Afbeelding: borden op Schiphol ontworpen door Paul Mijksenaar, foto Stedelijk Museum.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier