Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Der Spiegel: Amsterdam toch hip

21 augustus 2007 - Amsterdam is één van de vijf Europese steden die het meest succesvol zijn in het aantrekken van de ‘creatieve klasse’ en waar de overgang naar een kenniseconomie het verst is gevorderd, aldus der Spiegel.

Drie weken geleden publiceerde het blad een artikel dat suggereerde dat de Amsterdamse tolerantie haar grenzen heeft bereikt. De moord op Theo van Gogh door een radicale moslim zou een keerpunt hebben gevormd. Het tijdschrift portretteerde Ahmed Marcouch - de ‘sheriff van Klein Marokko’ - als voorbeeld van de hardere aanpak van allochtone jongeren.

Deze week citeert der Spiegel echter professor Sako Musterd, die zegt dat de impact van de moord op Van Gogh overdreven wordt. “Het integratievermogen is groter dan men denkt, en datzelfde geldt voor de creatieve kracht van het multiculturele”.

Musterd wordt aangehaald als expert op het gebied van de Amsterdamse creatieve klasse - zij het niet als lid van deze klasse: hij zou zich conservatief kleden en “de computer waar hij zich net over buigt is zo’n lelijke PC waar zelfs de stagiaires in een ontwerpstudio niet mee opgezadeld zouden worden”.

Toch produceert deze computer gedetailleerde kaarten die laten zien hoeveel kunstenaars, buitenlanders, randgroepen en homostellen er in een wijk wonen. De creatieve klasse woont vooral in het oostelijk en westelijk havengebied. Het aandeel migranten in de Amsterdamse bevolking wordt alleen overtroffen door Dubai en Miami.

De aanleiding voor het artikel in der Spiegel was een onderzoek dat de stad Hamburg had laten uitvoeren door adviesbureau Roland Berger. Hamburg wilde weten welke Europese steden als voorbeeld kunnen dienen als het gaat om het aantrekken van de creatieve klasse en de overgang naar een kenniseconomie.

Het adviesbureau kwam met Kopenhagen, Barcelona, Amsterdam, Dublin en Wenen op de proppen. Amsterdam “wordt al lang beschouwd als een tolerante en open stad die er erg goed in is om zichzelf van tijd tot tijd opnieuw uit te vinden”.

Het is geen toeval dat het onderzoek de echt grote steden buiten beschouwing laat (‘vergeet Londen en Parijs!’). Volgens der Spiegel zijn de iets kleinere ‘second cities’ de steden van de toekomst. Het blad citeert een OESO-functionaris die zegt dat de productiviteit van steden daalt als ze al te groot worden. Overigens zou de grens bij zes miljoen inwoners liggen, dus Amsterdam kan nog even vooruit.

Afbeelding: Java-eiland, oostelijk havengebied (foto Wikipedia). Der Spiegel over Marcouch, cool cities

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier