Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Buurtnieuws nu ook hot in Amsterdam

24 januari 2007 - Het Parool wil meer aandacht besteden aan het stadsdeelnieuws, en werft voor dat doel een aantal wijkverslaggevers. De nieuwssite Nu.nl opent nog deze maand een website Hier.nl waar Amsterdammers hun eigen nieuws kunnen plaatsen.

Eigenlijk had Hier.nl in december al van start zullen gaan. “We zijn op dit moment met de laatste bugfixes bezig, we willen voor het einde van de maand de site live hebben”, laat productmanager Jesse Burkunk weten. Hij is nog in gesprek met At5 over mogelijkheden om in de toekomst samen te werken. Zo zou de zender reportages kunnen maken op basis van berichten die bezoekers op Hier.nl plaatsen.

Eerder deze maand kwam Trouw ook al met een website met regionaal nieuws. Het is de bedoeling dat de site gevuld wordt door professionele journalisten, maar ook door gewone burgers. “Zodat in de loop van de tijd een nieuwsvoorziening ontstaat die zowel de grotere nieuwsitems omvat (’Centraal Station Amsterdam ontruimd vanwege storm’) als de kleinere (’Amateurgezelschap treedt op in buurthuis’)”.

De initiatieven van Trouw en Nu.nl passen in de trend dat er op internet steeds meer ruimte wordt geboden aan inbreng van de bezoekers van websites. Een voorbeeld is de website YouTube, waar filmpjes geplaatst kunnen worden. Naast Trouw en Nu.nl maakt ook Skoeps.nl gebruik van zogenaamde ‘burgerjournalisten’.

Het Parool en de Telegraaf hebben nog geen plannen om gewone Amsterdammers in te gaan zetten als journalist. Het Parool wil wel sneller en beter inspelen op het nieuws uit de stadsdelen. Daarvoor werft men echter professionele journalisten, die op freelance basis voor de krant zullen werken. Het is de bedoeling dat de lezer hier ‘zo snel mogelijk’ iets van gaat merken, aldus redacteur Nathan Vos.

Hoewel burgerjournalistiek een hype begint te worden, is er ook kritiek. “Natuurlijk zijn er voortdurend mensen die getuige zijn van situaties die nieuws opleveren. Als ze dan hun laptop pakken en hun verslag algemeen toegankelijk maken, des te beter”, zo schreef H.J.A. Hofland vorig jaar. Hij maakt zich echter zorgen of het onafhankelijk journalistiek vakmanschap wel tot zijn recht komt op de blogs.

Hij verwijst daarbij naar de situatie in Amerika: “Daar zijn twaalf miljoen bloggers van wie een derde zich als journalist beschouwt. Blogging is een hype”. Trouw in de buurt laat overigens alle bijdragen van burgerjournalisten voorlopig door professionele journalisten beoordelen.

Hier.nl heeft niet de ambitie om een echte nieuwssite te worden: “Ik denk dat het voor mensen die Hier.nl bezoeken gewoon duidelijk is dat het gaat om zogenoemde burgerjournalisten en als mensen echt willen weten hoe iets in elkaar steekt dan kunnen ze dat op echte nieuwssites vinden”, aldus Burkunk.

Saskia Ploeg van de Amsterdamse website Zeeburg.nu vindt dat de gevestigde media teveel hun neus ophalen voor het lokale nieuws en voor de websites waarop dit nieuws wordt gebracht. Ze wijst op het incident met de ‘rassenrellen’ in de Indische buurt nadat er afgelopen zomer een steekpartij was geweest.

In de berichtgeving was aanvankelijk sprake van een vechtpartij waar een klein aantal jongeren bij betrokken was, maar al gauw groeide dit uit tot rellen waar honderden jongeren aan zouden hebben meegedaan. Ploeg plaatste kanttekeningen op Zeeburg.nu: “Dit gegoochel met getallen heeft me hogelijk verbaasd”.

In het TV-programma 'De leugen regeert' nam columniste Elsbeth Etty het vrij kritiekloos op voor de professionele journalist ‘die geen ander belang heeft dan op te schrijven wat hij waarneemt’. Ze suggereerde dat Ploeg er belang bij zou hebben om de ernst van het incident onder het tapijt te vegen.

Trouw in de buurt, Hier.nl, Skoeps.nl. Links over de steekpartij zijn te vinden op Allochtonenweblog. Het artikel van Hofland staat hier.

Nieuws uit Amsterdam publiceert binnenkort een onderzoek naar de invloed van buurtwebsites. Voorbeelden van zulke websites zijn hier te vinden. Foto: Indische buurt na de steekpartij (bron: Zeeburg.nu)

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier