Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Hippe bordenwasser wordt fietsactivist

29 juli 2007 - Pete Jordan schreef een succesvol boek over zijn ervaringen als bordenwasser en werkt nu aan zijn volgende boek. “Ik vroeg aan mijn vrouw of ik voor mijn verjaardag ontslag mocht nemen om aan een boek over fietsen in Amsterdam te gaan werken. En ze zei ja, dus nam ik ontslag”.

Jordan werkte jarenlang aan een missie om borden te wassen in alle vijftig staten van de VS en schreef er een hilarisch boek over. Aan het einde van het boek is hij verhuisd naar Amsterdam, maar is het onzeker of hij kan blijven. Dankzij zijn Ierse achtergrond heeft hij een EU-paspoort, maar zijn vrouw kan alleen een verblijfsvergunning krijgen als hij haar kan onderhouden.

Wat is er sindsdien gebeurd?

“Nou dat komt allemaal in mijn volgende boek, dus ik weet niet hoeveel ik al wil prijsgeven (lacht). Ik vond een baan als schoonmaker en wist die baan te houden. Ik had een baan nodig om te zorgen dat mijn vrouw hier legaal kon verblijven. Dus ik hield die baan totdat ze legaal was”.

“Toen heb ik aan mijn vrouw gevraagd of ik voor mijn verjaardag ontslag mocht nemen om aan een boek over fietsen in Amsterdam te gaan werken. En ze zei ja, dus nam ik ontslag. Een dag of drie daarna kwam ik erachter dat ze zwanger was. Ik werkte nog twee maanden aan het boek, maar toen realiseerde ik me dat geen enkele uitgever het ooit zou kopen”.

Uitgevers waren echter wel geïnteresseerd in een boek over zijn ervaringen als bordenwasser, en er moest brood op de plank komen. “Dus deed ik het Dishwasher boek eerst”.

Jordan was naar Amsterdam gekomen vanwege een studie urban planning aan de UvA. Nadat hij zich verwond had toen hij in Pittsburgh met zijn fiets tegen een belachelijk steile verkeersdrempel was gereden, realiseerde hij zich dat er ambtenaren zouden moeten zijn die naar het vervoer kijken met de blik van iemand die geen auto rijdt.

In Amsterdam weerhield de taalbarrière hem ervan om zo’n baan te vinden. Wel werd hij actief voor de Fietsersbond. Hij schrijft een column in het ledenblad OEK en helpt met de verspreiding - de hele oplage van 5.000 wordt door vrijwilligers bezorgd.

In één van zijn columns beschrijft hij hoe meer en meer toeristen fietsen huren. Veel Amsterdammers klagen over fietsende toeristen, die vaak het verkeer ophouden en bijna-ongelukken veroorzaken. Jordan: “Ja, maar ik zie ze veel liever op een fiets dan, zeg, in een huurauto”.

Jordan heeft meegedraaid in een groep van de Fietsersbond die zich bezighoudt met vragen zoals hoe breed fietspaden zouden moeten zijn of hoe kruispunten zouden moeten werken. Ze keken ook naar het stuk Amstel tussen de Munt en de Blauwbrug, dat voor fietsers erg gevaarlijk is. Het is de bedoeling dat het opnieuw wordt ingericht.

WITTE FIETSENMYTHE

Naast zijn activiteiten voor de Fietsersbond doet Jordan onderzoek voor zijn nieuwe boek over fietsen in Amsterdam. Eén van de onderwerpen waar hij zich in verdiept is het witte fietsenplan dat provo Luud Schimmelpennink in 1965 presenteerde. Het idee was om gratis fietsen beschikbaar te stellen als middel om vervuiling tegen te gaan.

Jordan: “In de Verenigde Staten bestaat een mythe over hoe succesvol dat plan was. Maar ik heb met Luud Schimmelpennink gepraat en ik heb alle originele kranteberichten erover gelezen. En het was eerder een idee, mensen vonden dat zoiets op grote schaal ingevoerd zou moeten worden”.

“Mijn zwager woonde eind jaren zestig in Amsterdam. Ik vroeg hem, ‘kan je je de witte fietsen herinneren’, en hij zei, ‘oh ja, die waren overal, er waren er honderden’. En ik zei, ‘echt waar, want uit mijn onderzoek blijkt dat er nooit honderden waren, er waren er waarschijnlijk nooit meer dan drie of vier tegelijk’. Dus zelfs een ooggetuige was in de mythe gaan geloven”.

Een ander verhaal dat in het boek komt gaat over hoe Jordan en zijn vrouw een fietsenwinkel in Amsterdam Noord gaan kopen. De eigenaar is van plan om op 1 januari met pensioen te gaan.

“Een aantal jaar geleden vroeg mijn vrouw me om haar te helpen met het plakken van haar band. Dus ik vroeg, ‘kan je geen band plakken?’ En ze zei, ‘ja hoor, maar je moet me helpen’. Nou, ze kon dus geen band plakken. En toen vertelde ze me dat ze fietsenmaker wilde worden. ‘Maar je kan niet eens een band plakken!’ Maar ze ging naar een fietsenwinkel in de Jordaan, waar ze haar een stageplek gaven, en ze leerde het vak in zes maanden. Daarna kreeg ze een baan, en nu wordt ze eigenaar van haar eigen winkel”.

WALDORF-ASTORIA

Voordat Jordan naar Amsterdam verhuisde deed hij onderzoek naar de voortrekkersrol die bordenwassers hadden gespeeld in arbeidsconflicten in de jaren dertig en daarvoor. Hij eerde ze door met tape vellen papier op te hangen op historische plekken, met teksten zoals: “Op deze plek gooide in 1934 bordenwasser Ramon Bolasques de ruiten in van het Waldorf-Astoria tijdens een staking van de bond van culinaire arbeiders”.

Na de tweede wereldoorlog werd de Hotel Employees and Restaurant Employees International Union “in feite overgenomen door de maffia uit Chicago. De maffia had alle touwtjes in handen. De bond garandeerde een levenslang salaris. Als iemand de gevangenis inging vanwege andere maffiadingen, dan nog kreeg die iets van 150.000 per jaar van de bond. Dus dit had niets meer te maken met de rechten van werknemers”.

Op een gegeven moment ging Jordan naar het vakbondskantoor in Chicago om het archief te bestuderen. “De man die ze stuurden om me te woord te staan kwam recht uit de Sopranos, met een ring aan zijn pink en zo, die zei: ‘wat moet je?’ Ik zei, ‘ik probeer onderzoek te doen’. En hij zei, ‘nee, nee, nee, daar komt niets van in’. Ik heb maar niet aangedrongen”.

Uiteindelijk heeft justitie orde op zaken gesteld in de horecabond, die zich nu weer bezighoudt met de belangen van werknemers. De bond behaalde een belangrijke overwinning in Las Vegas, waar nu de bestbetaalde bordenwassers van Amerika werken.

In Chicago is de bond betrokken bij een staking in het Congress Plaza Hotel die al jaren duurt. Eerder deze maand kwam de Democratische presidentskandidaat Barack Obama langs om even mee te lopen in de picket line en solidariteit te tonen met de stakende bordenwassers, kamermeisjes en ander personeel. “OK? Nou dat is fantastisch”, reageert Jordan.

ARTIS JAARKAART

Momenteel geeft Jordan interviews en komt hij op tv om Dishwasher te promoten. In het boek beschrijft hij hoe hij als bordenwasser niets te maken wilde hebben met journalisten, omdat ze belachelijke stukjes over hem schreven die half verzonnen waren. Toen David Letterman hem vroeg voor zijn show, stuurde hij een vervanger die deed alsof hij Jordan was.

“Het verschil is dat ik toen gewoon iemand was die zijn eigen leven leefde en zijn eigen ding deed. Ik wilde mijn gezicht niet in de krant, want als je dan ergens naar een baan als bordenwasser solliciteert dan weet iedereen daar wie je bent. Ik probeerde niets te promoten. Nu wel, ik probeer dit boek te promoten. En ik voel me er nu meer bij op m’n gemak”.

Hij werd zelfs weer uitgenodigd voor de Letterman Show. “Toen het boek uitkwam stuurde mijn uitgever ze een exemplaar. De producer zei nee. Maar twee weken geleden kregen we een telefoontje van ze dat David zelf het boek had gelezen en het erg leuk vond, en dat hij me in zijn show wilde”.

Dit keer moest Jordan zijn identiteitskaart aan de producer laten zien om te bewijzen dat hij geen stand-in was. Letterman zei zelfs dat hij hem misschien live zou vragen om zijn identiteitskaart te laten zien. “Ik was van plan om ze mijn jaarkaart van Artis te laten zien. Ik had hem op zak”.

Andere activiteiten van Pete Jordan:

  • Jordan heeft een verzameling van bijna 300 geplastificeerde macaroni-met-kaas doosjes van 190 verschillende merken, de meeste met een aantekening van de plaats en tijd van aanschaf. Macaroni met kaas was zijn favoriete eten in Amerika, maar valt in Amsterdam niet te krijgen. De doosjes - vaak met een foto van hoe het eten eruit moet zien - worden momenteel tentoongesteld in een boekwinkel in Portland, Oregon, die ook overweegt om ze als boek uit te brengen. Jordan denkt erover om in Amsterdam een galerie te zoeken die ze tentoon wil stellen.

  • In zijn dagen als bordenwasser publiceerde Jordan een zine getiteld Dishwasher. Op een gegeven moment had hij zo’n 10.000 abonnees.

  • Eén nummer van de Dishwasher zine was een 7’’ getiteld ‘Music to Wash Dishes By’ met nummers van punkbands, voorafgegaan door teksten uit een instructiefilm uit de jaren zestig (‘Properheid is het centrale thema van de horecasector. En properheid moet beginnen bij de werknemers’). Nadat de eerste 3.000 exemplaren onmiddellijk waren verkocht werden er nog 1.000 geperst. Een heruitgave is niet aan de orde, al was het maar omdat het te ingewikkeld zou zijn om toestemming te krijgen van alle originele bandleden. Een deel van de muziek is wel beschikbaar op MySpace. Er zijn nog opnames gemaakt voor een deel 2, maar de tapes lagen in een schuurtje in New Orleans toen de orkaan Katrina kwam en hebben waarschijnlijk twee weken lang in giftig water gelegen.

 

Achtergrond: Dishwasher website; Fietsersbond

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier