Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Kleinere PvdA ‘beter voor democratie’

6 juli 2007 - Afgelopen dinsdag zette de PvdA Zuidoost drie deelraadsleden uit de fractie en verloor zo haar absolute meerderheid. De oppositie hoopt nu meer invloed te krijgen, maar twijfelt of er echt iets verandert.

Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut, aldus een bekende wijsheid. Volgens weekblad Elsevier is dat precies het probleem: Amsterdam in het algemeen en Zuidoost in het bijzonder vormen een ‘éénpartijstaat’ waar de PvdA haar ‘goddelijke gang’ kan gaan.

Zoals gebruikelijk overdrijft Elsevier een beetje. Toch vindt zelfs Maria Tiggelaven, raadslid voor de VVD en daarmee coalitiegenoot van de PvdA, dat het ‘beter voor de democratie’ is dat de PvdA het niet meer alleen voor het zeggen heeft in Zuidoost.

Noush Saranjam (foto) van oppositiepartij SP gaat nog een stapje verder. Zij vindt dat er de afgelopen periode geen sprake was van een echte democratie in het stadsdeel. De PvdA stelde zich volgens haar arrogant op.

Plannen of moties van de oppositie werden bij voorbaat van tafel geveegd, puur omdat ze afkomstig waren van de oppositie, aldus Saranjam. “Op die manier kunnen wij ons werk niet doen”. Ze benadrukt dat ze sinds dinsdag niet met haar fractie heeft overlegd en dat ze daarom op persoonlijke titel praat.

Ook Mart van de Wiel van de Onafhankelijke Partij Zuidoost (OZO) heeft kritiek. Hij stelt dat de PvdA soms zelfs weigerde om onderwerpen te agenderen die werden aangedragen door de oppositie. “Ik denk dat het nooit goed is als één partij het voor het zeggen heeft. Voor de oppositie is het verschrikkelijk”.

Dinsdag zette de PvdA raadsleden André Bhola, Egbert Doest en Mala Eckardt-Angna uit de fractie omdat ze zich volgens de Rekenkamer schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. De PvdA heeft nu nog 14 van de 29 deelraadsleden in Zuidoost.

WAT DOEN BHOLA, DOEST EN ECKARDT? De raadsleden die uit de fractie zijn gezet, kunnen nog besluiten om hun raadslidmaatschap op te geven. In dat geval komen er weer nieuwe PvdA-kandidaten in de raad, en behaalt deze partij weer de meerderheid.

Mochten de drie toch blijven, waar iedereen wel een beetje rekening mee houdt, dan is het de vraag hoe ze zich op gaan stellen. Van de Wiel verwacht dat ze zich zullen houden aan het bestuursakkoord waar ze als PvdA-raadslid ooit mee hebben ingestemd, en dat ze in de raad zullen meestemmen met de PvdA.

Dit zou volgens hem nog kunnen veranderen als de PvdA besluit om ze formeel te royeren als partijlid. Ze zouden hierdoor wellicht zo boos kunnen worden dat ze de PvdA niet langer willen steunen, aldus Van de Wiel.

Bhola, Doest en Eckardt zelf willen pas na het zomerreces zeggen of ze raadslid blijven en zo ja, of ze zich nog gebonden achten aan het bestuursakkoord.

WAT DOET DE VVD? De PvdA bestuurt Zuidoost al geruime tijd samen met de VVD, die drie zetels heeft. Saranjam verwacht dat er niet veel zal veranderen: de coalitie houdt gewoon haar meerderheid. Van de Wiel verwacht dat de VVD ‘klakkeloos’ mee zal stemmen met de PvdA.

Henk de Boer van oppositiepartij CDA ziet dat anders. Hij denkt dat de VVD meer een vuist kan maken, nu de PvdA haar nodig heeft om een meerderheid te kunnen vormen.

VVD-er Tiggelaven erkent het: “De PvdA kan het op dit moment niet meer alleen doen”. Tegelijk zegt ze dat de VVD geen reden ziet om een andere koers te gaan varen: “Vooralsnog is het zo dat het bestuursakkoord uitgevoerd gaat worden. We hebben een stevig bestuursakkoord waar we heel tevreden mee zijn”.

Natuurlijk kunnen er zich altijd onderwerpen aandienen die niet in het bestuursakkoord zijn opgenomen. “We moeten afwachten hoe mensen dan gaan stemmen”.

WAT DOET DE PVDA? Nu ze minder raadsleden heeft, wordt het voor de PvdA belangrijker om de fractiediscipline te handhaven. De oppositie hoopt dat er interne spanningen ontstaan en is uiteraard niet te beroerd om daar een bijdrage aan te leveren.

Zo voorspelt De Boer dat Lourens Burgers het fractievoorzitterschap van de PvdA moet neerleggen en vervangen wordt door Muriel Dalgliesh. Met speculaties op hun weblogs proberen de oppositiepartijen om spanningen binnen de PvdA aan te wakkeren. De Boer: “Op onze weblogs is het prijsschieten”.

Zie ook: PvdA Zuidoost zet drie leden uit de fractie

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier