Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Verborgen bijstand en spookleerlingen

1 juni 2007 - Amsterdam heeft het stageprobleem opgelost en ook de sociale dienst is op de goede weg, zo zeiden verschillende deskundigen gisteravond in een drukbezocht vakbondscafé van FNV Bondgenoten. Toch viel er ook kritiek te beluisteren.

Ed Biesbroek zei dat hij ‘behoorlijk pissig’ was over een recent rapport van het instituut Nicis, waarin staat dat de grote steden een slecht stagebeleid voeren. Volgens Biesbroek, verantwoordelijk voor het Platform Arbeidsmarkt en Onderwijs, is het stageprobleem in Amsterdam juist opgelost.

Dit werd weersproken door Mustafa Ayranci van de Turkse organisatie HTIB, die zei dat er studenten bij hem aankloppen die al dertig keer hebben gesolliciteerd zonder een stageplek te krijgen. Dit werd bevestigd door Patricia Linhard, eigenaar van een kledingzaak en kandidaat Kamerlid voor de PvdA.

Ook Edward Neering van het tewerkstellingsproject De Herstelling had wat kanttekeningen bij de Amsterdamse successen. Mooi dat er nog maar 475 jongeren in de bijstand zitten, zei hij, maar dat geeft een geflatteerd beeld.

Volgens Neering zijn er twee à tweeëneenhalf duizend jongeren die formeel uit de bijstand zijn, maar die in feite een stagevergoeding ter hoogte van de bijstand krijgen. Ook zei hij dat veel jongeren formeel nog wel op school zitten, maar in werkelijkheid gewoon thuiszitten.

De Herstelling werd gepresenteerd als een succesvol project, waarbij jongeren werkervaring opdoen door de forten van de Stelling van Amsterdam op te knappen. Sommige medewerkers van de sociale dienst zouden echter hun neus ophalen voor het project, omdat je vroeg moet opstaan en je lunch moet opeten in een bouwkeet.

Eén van de aanwezige studenten vond dat er te weinig aandacht was voor de mentaliteit van jongeren. “Er worden hier allerlei mooie projecten genoemd, maar niemand zegt tegen jongeren, kom nou zelf eens uit je stoel, ga naar school”.

Ook winkeleigenaar Linhard vond dat de mentaliteit van jongeren het grootste probleem vormt om aan de slag te kunnen komen op de arbeidsmarkt. “Als ik mensen aanneem dan is het enige criterium voor mij of ze vriendelijk en collegiaal zijn”. Bij veel jongeren zou het hieraan schorten.

Ze had graag een van haar stagiaires meegenomen naar het vakbondscafé, maar de één had het te druk met de opvoeding van haar kind, en de ander had zich onlangs ziek gemeld. “Meld je je ziek of neem je een aspirientje, dat is de vraag waar het om gaat”.

Dit vond Rutger Groot Wassink van de vakcentrale FNV wat te gortig. “Hoe durf je te suggereren dat het alleen een kwestie is van een aspirientje nemen”. Natuurlijk zijn er jongeren die een mentaliteitsprobleem hebben, maar je moet niet gaan doen alsof dat het belangrijkste probleem is, aldus Groot Wassink, die pleitte voor beter onderwijs.

Foto: De Herstelling

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier