Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

OPINIE

‘Wel terreurnostalgie bij IS’

22 juni 2007 - Moeten de andersglobalisten geweld afzweren en afstand nemen van de Internationale Socialisten (IS)? Harry Rijpkema reageert op eerdere stukken van Koen Vink en Peyman Jafari. “Opvallend was dat wanneer de IS bij de organisaties van acties en demonstraties betrokken waren, die vaak uit de hand liepen”.

Zie ook: Actiegroepen in de clinch over geweld; Eurodusnie: Een steen in de vijver; ‘Geen terreurnostalgie bij IS’.

Harry Rijpkema

Iedereen heeft het kunnen zien bij de G8-top in het Duitse Heiligendamm. Groepen zwartgeklede figuren met bivakmutsen stormden met stokken en stenen agressief naar voren en gooiden stenen naar de politie. Het waren duidelijk goed gecoördineerde en voorbereidde acties. Dat de politie dat geweld zou uitlokken is een fabeltje. Dat ook demonstranten die vreedzaam willen betogen zich daaraan ergeren en zich van dat links extremistisch geweld distantiëren is niet verwonderlijk. Koen Vink roept de sociale bewegingen daarom op om afstand te nemen van de IS.

De oproep van Koen Vink in het Milieudefensie Magazine van juni 2007 aan het Nederlands Sociaal Forum (NSF) om groepen en individuen die geweld niet afwijzen, zoals de IS, buiten de organisatie van de andersglobalistische protesten te houden komt daarom ook niet zomaar uit de lucht vallen.

Peyman Jafari (IS) gaat in zijn artikel ‘Geen terreurnostalgie bij IS’, gepubliceerd op Nieuws uit Amsterdam op 19 juni, tekeer tegen Koen Vink. Wat opvalt is, dat terwijl Vink zijn stelling zakelijk met feiten en verwijzingen onderbouwt, Jafari in de persoonlijke aanval gaat. Hij begint direct met Vink te beschuldigen van een doorzichtige poging om met leugens en insinuaties verwarring en verdeeldheid te zaaien. Hij beschuldigt hem dezelfde retoriek te gebruiken als Bush en dat zijn ‘fatwa’ luidt dat de andersglobaliseringsbeweging schoon schip moet maken. Dat is bepaald geen gematigde retoriek. Ook opvallend is dat hij er in zijn nogal lang artikel alles van hier tot Tokyo er bij haalt wat voor het onderwerp niet zo ter zake is en meer getuigt van de geloofsartikelen van de IS. De lezer wordt overruled met een brei van quasi intellectuele praat. Als je doorgeleerd hebt dan trap je daar natuurlijk niet in. Duidelijk is dat Jafari geen afstand neemt van het geweld bij demonstraties

Die geloofsartikelen van de IS zijn wel bekend en staan samengevat in de Wikipedia: een Trotskistische organisatie die zich richt tegen het kapitalisme, oorlog, racisme, seksisme en homofobie. Zij kiezen ook stelselmatig de kant van de Palestijnen in het Israëlische conflict en praten daarbij het geweld van die kant goed. Leden zijn verplicht om deel te nemen aan de activiteiten en te helpen met het verkopen van ‘De Socialist’. Ze zijn vertegenwoordigd in een aantal samenwerkingsverbanden, maar die zijn er niet altijd even blij mee met die infiltratie. Zo wil het SP-bestuur dat ze kiezen tussen het IS- of het SP-lidmaatschap. In de afdeling Amsterdam worden ze echter wel gedoogd. In ‘Keer het Tij’ en het NSF blijkt ook niet iedereen gecharmeerd te zijn van de IS. Samen Tegen Racisme is overigens een mantelorganisatie van de IS met Miriyam Aouragh van de IS als belangrijkste woordvoerder.

Met Miriyam Aouragh ben ik vorig jaar februari in aanvaring gekomen bij een debat in Buurthuis Quellijn naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Diamantbuurt waar ik woon. Dit onder de titel ‘harde aanpak versus werkloosheid’. Ik ging daar vrij onbevangen heen. Die bijeenkomst bleek achteraf primair georganiseerd te zijn door de IS, maar daar was ik toen niet zo bekend mee. Er waren raadsleden uitgenodigd voor het forum, maar die waren niet bepaald representatief, twee van de PvdA van stadsdeel Oud Zuid, Job van Amerongen en Laurent Chambon en SP-gemeentraadslid Sadet Karabulut en daarbij Miriyam Aouragh. Uit de website van Chambon blijkt overigens dat hij affiniteit heeft met de IS en goed bevriend is met Aouragh.

De discussie spitste zich een bepaald moment toe op de rol van de politie. Opvallend was dat leden van de IS in de zaal en Marokkaanse jongeren daar harde kritiek op hadden. Ik kreeg het gevoel dat hier pionnen in de zaal zaten die een spel speelden. Volgens ‘getuigen’ zat de politie boven op de kinderen die zich moesten legitimeren als ze uit school kwamen. Een jonge moslima vertelde van de schandelijke scootercontrole op de Van Woustraat waardoor veel jongens daarna niet meer op de scooter konden rijden. Tja, als een scooter gestolen of opgevoerd is dan moet je hem inleveren. Ik ken nog de brommercontroles in de zestiger jaren en daar waren nog geen allochtone jongeren bij! Ik woon 26 jaar in de Diamantbuurt en kan stellen dat het onzin is dat kinderen zich moeten legitimeren op straat.

Toen kwam Aouragh aan het woord. Zij suggereerde dat er vreselijke dingen gebeuren waarbij de politie op dubieuze wijze was betrokken. Zo reed de jonge Marokkaan A. uit de Pijp zich dood toen hij door de politie achtervolgd werd. In de moskee en in het jongerencentrum in de Dia-mantbuurt werd er herdenking gehouden en het orgaan van het Wijkcentrum Ceintuur stond een fraai artikel over deze jongen, die zich in het jongerenwerk zo actief en positief opstelde. De jongerenwerkster Karima Aouragh (…) van het wijkcentrum betoogde in de media dat de beschuldigingen dat Anass een autodief was onterecht was.

De man die achter mij zat protesteerde, want het was toch een gestolen wagen en Anass was bij politie en justitie bekend als veelpleger! Auoragh ratelde er overheen met een heel betoog dat afleidde van de kern van de zaak. Toen nam ik het woord en gaf aan dat ik het niet eens was met die hetze tegen de politie. Aouragh trachtte ook mij te overrulen, maar ik verhief mijn stem en maakte haar duidelijk dat ik het niet pik dat mijn mond op zo’n dictatoriale wijze wordt gesnoerd.

Na deze sessie sprak ik nog met jonge geïndoctrineerde IS'ers, die bij hoog en laag beweerden dat de politie racistisch is en dat wetenschappelijke onderzoeken dat zouden aantonen. Ik ken de situatie in de Diamantbuurt erg goed. Die jongens die zich vervelen, op straat rondhangen en zo in contact komen met de straatcultuur, de jeugdgangs en criminelen. Zo glijden ze af. Dat proces is nu behoorlijk teruggedrongen door samenwerking van buurtbewoners, ouders, politie, politiek en welzijns- en jongerenorganisaties. Uitgangspunt is daarbij dat je niemand om welke reden dan ook discrimineert en dat je moet oppassen dat je een hele bevolkingsgroep stigmatiseert omdat er een paar rotte appels tussen zitten. Dat antisemitisme en homohaat evident is bij die Marokkaanse jongeren bleek wel uit het feit dat ze mij ook uitscholden voor jood en homo terwijl ik dat helemaal niet ben. Ik zie dit ook als een vorm van racisme. Toen de ruiten van een joodse bewoner werden ingegooid stelde ik in een bewonersbrief dat gedrag opeen lijn met rechtsextremisten die de ruiten van islamitische scholen ingooien. Die bewonersbrief vond Aouragh daarom zeer tendentieus.

In de raadscommissie van stadsdeel Oud-Zuid was ik de eerste die n.a.v. incidenten waarbij Islamitische scholen en Moskeeën het doelwit waren van rechtsextremisten er op wees dat er behalve moslimextremisme er ook rechtsextremisme is. Naar aanleiding van die bijeenkomst in buurthuis Quellijn heb ik ook gewezen op het links-extremisme in het artikel ‘IS stoken Marokkaanse jongeren op tegen de politie’.

Ik ga als historicus uit van het principe uit dat uitersten elkaar raken. In de geschiedenis zie je tal van voorbeelden dat het niet veel uitmaakt uit welke hoek extremisme en geweld komt. Als je het analyseert op structuren en gedragskenmerken lijken ze heel veel op elkaar en kunnen ideologische tegenpolen het soms ook met elkaar ook goed vinden. Politiek links en rechts is geen lijn maar een cirkel waar de uitersten bij elkaar komen. Men spreekt ook wel ven een hoefijzermodel waar de uiteinden dicht bij elkaar komen. Zo zitten Wilders en Marijnissen onder dezelfde doelgroepen met racistische sentimenten te vissen. Zo kunnen de anti-nationalistische IS’ers het goed vinden met Arabische nationalisten en zelfs met moslimterroristen. In stadsdeel Oud-Zuid werd een voormalig CD-gemeenteraadslid en uitgesproken racist met open armen ontvangen in de als extreemlinks bekend staande partij Zuid- en Pijpbelangen. Voorbeelden zijn er genoeg.

Op deze stelling kwam ik toen ik me ging verdiepen in de activiteiten van de IS. Opvallend was dat wanneer de IS bij de organisaties van acties en demonstraties betrokken waren, die vaak uit de hand liepen. Zo was Aouragh betrokken bij de organisatie van een betoging op het Mercator-plein naar aanleiding van de dood van Driss Arbib. Deze Marokkaan kreeg in een restaurant hoog oplopende ruzie. Hij liep woedend de deur uit en kwam met een groot mes terug. De politieman die inmiddels was gearriveerd sommeerde hem het mes te laten vallen, maar hij kwam woedend met het mes op de politieman af. De agent moest in deze bedreigende situatie in een fractie van een seconde reageren, schoot en raakte Arbib dodelijk. Daar waren diverse getuigen bij en de verklaringen waren duidelijk. Maar volgens de antiracisten van de IS met Aouragh voorop was de politie zoals altijd hardstikke fout. Over vooroordelen gesproken! Deze demonstratie liep uit de hand toen een aantal opgehitste Marokkaanse jongeren de buurt ingingen en winkelruiten ingooiden. Dat gebeurde ook bij een anti-Israelbetoging op de Dam waar Aouragh ook bij betrokken was.

Kwalijk is het dat de Universiteit van Amsterdam, waar Aouragh werkt, bijeenkomsten faciliteert die door de IS worden georganiseerd. Binnen de universiteit is daar veel kritiek op. De Vrije Universiteit is daar duidelijk in. Colporateurs van de IS die binnen de universiteit colporteren met ‘De Socialist’ en trachten leden te werven werden de deur uitgezet met de boodschap dat de universiteit een plaats is voor wetenschap en niet voor dit soort ideologieën.

Voor mij is het klaar als een klontje dat de IS een extremistische politieke organisatie is, die geweld legitimeert en invloed probeert te krijgen door infiltratie en mantelorganisaties.

Afbeelding: Bijeenkomst van Samen tegen Racisme (foto Indymedia)

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier