Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Polizei met waterpistool

Peter Barton

21 mei 2007 - “De G8-top is kut en ondemocratisch, en mag daarom niet doorgaan”. Zo werd in het kort samengevat waarom er bij de aanvang van de G8-top in het Duitse Heiligendamm een blokkade-actie moet plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat die actie goed verloopt, werd gisteren alvast geoefend tijdens de ‘Top van Onderop’ aan de Weteringschans.

De blokkade vond plaats bij de Top van Onderop, die vandaag werd gehouden door het Nederlands Sociaal Forum (NSF) in de Balie en het Barlaeus Gymnasium aan diezelfde Weteringschans. Onder het motto ‘Een andere wereld is mogelijk’ kwamen verschillende gasten vertellen of debatteren over milieu, mensenrechten, armoede, vrede, de aankomende G8-top en andersglobalisme.

Dit alles echter zonder de aanwezigheid van pers, die moest namelijk gewoon entree betalen en dat zorgde ervoor dat de meeste journalisten buiten bleven staan, alwaar vele standjes stonden van verschillende organisaties en je de ene petitie nog niet getekend kon hebben voordat een volgende alweer om een handtekening kwam vragen.

De clubs die de workshop ‘blokkade’ op straat hielden, waaronder XminY en Aseed, hebben kritiek op het NSF omdat er van de hierbij aangesloten 250 organisaties er slechts 2 (!) begin juni daadwerkelijk af zullen reizen naar Heiligendamm, waar tegen de G8-conferentie van wereldleiders geprotesteerd zal gaan worden, zoals in de vorm van het blokkeren van toegangswegen.

De actievoerders op de Weteringschans, waaronder van het autonome netwerk Dissent, legden in het kort aan de toehoorders uit wat er te gebeuren staat van 6 t/m 8 juni. Naar het Duitse dorpje Heiligendamm leiden vier wegen, en er ligt een vliegveld in de buurt. Deze toegangswegen én het vliegveld zullen moeten worden gestremd, waardoor het voor de hoge gasten moeilijk wordt het conferentieoord te bereiken.

Hoe zo’n blokkade in elkaar steekt, werd gisteren uit de doeken gedaan. Zo kun je maar beter niet alleen op de straat gaan zitten, want dan word je eenvoudigweg verwijderd door de ME. Beter is het wanneer demonstranten zich gearmd in elkaar haken, dan wordt het lastiger om je weg te slepen.

Nog beter is het wanneer demonstranten zich met lock-ons aan elkaar vast maken. Dit zijn stalen buizen met een pin erin, waaraan je je arm vast haakt. Als iemand anders aan de andere kant van de buis hetzelfde doet, wordt het verdraaid lastig voor de politie om je los te krijgen. Meestal moet er dan een slijptol aan te pas komen, hetgeen een tijdrovend klusje is.

Maar uiteindelijk is het nog altijd makkelijker om een blokkade van mensen op te heffen, dan een die bestaat uit een berg van allerhande opgeworpen materialen, zoals omgezaagde bomen, verkeersborden en vangrails. Omdat dit soort barricademateriaal voor de oefening van gisteren niet voorhanden was, werden voor de vorm enkele verhuisdozen gebruikt.

Uiteindelijk kwam het ook tot een daadwerkelijke stremming. Met een groepje van zo’n 25 man werd een blokkade op de Weteringschans opgeworpen en moesten twee trams van lijn 7 noodgedwongen vertraging oplopen. Niet voor lang overigens, want uit Duitsland overgevlogen Polizei-agenten braken de blokkade op met gebruikmaking van waterpistolen en in elkaar geknutselde knuppels. Na een minuut of vijf konden de trams hun route vervolgen.

Overigens moet in Duitsland nog met extra regeltjes rekening gehouden worden. Is het in Nederland gebruikelijk dat actievoerders die niet herkenbaar in beeld willen een bivakmuts dragen, in Duitsland is dat verboden. Daar moet dus gebruik gemaakt worden van fopneuzen, nepsnorren en filmbrillen. Verder hebben de autoriteiten een uitermate streng anti-demonstratiebeleid in gedachten, waardoor het nog maar de vraag is of er wel effectief geblokkeerd kan worden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op Ravage Digitaal. Foto: Unai Risueño.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier