Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

OPINIE

Gun Arnhem nationaal museum

20 mei 2007 - Wethouder Carolien Gehrels (PvdA) vindt dat het nieuwe Nationaal Historisch Museum in Amsterdam moet komen, maar Arnhem heeft het meer verdiend. Het risico op nationalistische borstklopperij is hier bovendien minder groot dan in Den Haag.

Het plan voor een Nationaal Historisch Museum (NHM) is niet nieuw, maar pas sinds de opkomst van Pim Fortuyn is er serieuze steun voor gekomen. De multiculturele samenleving had gefaald, zo was de consensus, en in plaats daarvan had iedereen de mond vol van Nederlandse waarden en normen.

“Sinds de Fortuyn-revolte was het zoeken naar de lijm die onze samenleving weer cohesie en moraal kon geven”, schreef historicus en presentator Hans Goedkoop vorig jaar in Trouw. “Politici van links tot rechts - iets meer van rechts - ontdekten de geschiedenis als kern van onze vorming tot goed staatsburger. Een vorming die ons weer ‘trots’ zou maken op ons land”.

Premier Jan-Peter Balkenende (CDA) greep naar de geschiedenis om zich te verdedigen tegen kritiek op zijn beleid: “Ik begrijp niet waarom u hier zo negatief en vervelend over doet. Laten we blij zijn met elkaar. Optimistisch. Laten we zeggen: Nederland kan het weer: die VOC-mentaliteit. Over grenzen heen kijken. Dynamiek! Toch?””

Het pleidooi voor een NHM past in deze hernieuwde waardering voor de vaderlandse geschiedenis. Het museum wordt vooral bepleit door conservatieve politici die de Nederlandse identiteit willen versterken als baken in een tijd van individualisering, globalisering en migratie.

Oorspronkelijk leek erop dat het museum in Den Haag zou komen, maar minister Ronald Plasterk (PvdA) heeft nu ook Amsterdam en Arnhem gevraagd om met een plan te komen. Waarschijnlijk wil hij op deze manier proberen om het initiatief uit de nationalistische sfeer te trekken.

In het Haagse stadhuis is momenteel een tentoonstelling te zien over Michiel de Ruyter, die wordt gevierd als oprichter van het Korps Mariniers. Het ministerie van Defensie sponsort de tentoonstelling. “De websites en telefoonnummers waar je je kunt aanmelden om waar ook ter wereld de As van het Kwaad te bestrijden hangen erbij”, aldus de geschiedeniswebsite van de VPRO.

Tegen deze achtergrond valt wel te begrijpen dat Plasterk aarzelt om het NHM aan Den Haag toe te vertrouwen. Amsterdam lijkt een veiligere keuze. Het is alleen de vraag of de hoofdstad het museum wel verdient.

Waar Den Haag al een ontwerp voor een gebouw heeft laten maken en Arnhem met uitgewerkte plannen en een begroting kwam, had de hoofdstad alleen wat algemene ideeën, waar de gemeente bovendien geen eigen geld in wil steken.

Als we het Parool mogen geloven, ging wethouder Gehrels ervan uit dat de buit van 12 miljoen euro per jaar al min of meer binnen was. “We zijn gevraagd”. En, lachend: “Inderdaad, een diva meldt zich niet”.

Dat Plasterk iets te laat op zijn afspraak in het Concertgebouw kwam was niet erg: “Ik heb toch geen uur nodig om hem uit te leggen waarom dat museum van hem in Amsterdam moet komen. Als hij nou gewoon even uit het raam kijkt, weet hij genoeg”.

Jarenlang zat de PvdA landelijk in de oppositie en werd Amsterdam door het Rijk min of meer genegeerd, terwijl Rotterdam werd voorgetrokken. De PvdA zit nog maar net in de regering, of Amsterdam denkt weer automatisch zijn zin te krijgen.

Parool-journalist Marcel Wiegman noemde het ‘Amsterdamse arrogantie’. Die houding moet niet worden aangemoedigd door de stad nu het NHM in de schoot te werpen.

Arnhem is weer het andere uiterste. Deze stad wilde het liefste het NHM verdelen over de drie kandidaatsteden, een suggestie die Plasterk afdeed als ‘provinciaalse bescheidenheid’. Tweede keuze was een historisch museum gekoppeld aan het Openluchtmuseum.

Gezien de Arnhemse bescheidenheid lijkt het risico van nationalistische borstklopperij hier niet zo groot. Al met al is de provinciestad een prima keuze als lokatie voor het NHM.

Dirk Kloosterboer

Aanstaande woensdag organiseert Felix Meritis een internationaal debat over het NHM. Illustratie: Openluchtmuseum (foto Quistnix/Wikipedia).

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier