Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Wat doen we met het paleis?

De koningin heeft het paleis op de Dam in bruikleen, maar ze is er bijna nooit. Volgend jaar is de renovatie af. Wat doen we met het gebouw als het af is? Nieuws uit Amsterdam is benieuwd naar uw mening.

Hou er svp rekening mee dat uw reactie niet onmiddellijk op de website verschijnt. Zie ook: Zet de koningin uit het paleis.


Ik vind, dat de naam paleis niet juist is voor het voormalige Stadhuis van Amsterdam. Daarom vind ik ook, dat het weer een openbare functie moet krijgen, ten behoeve van de Amsterdamse bevolking. Zij hebben er recht op en geen verdere fratsen meer voor het "koningshuis" (Hans Helmerhorst, Nederlands Staatsburger, 13 mei 2007).

Snel terug als publieksfunctie: ontvangstruimte, trouwen, museum. Het hart van Amsterdam! (Pieter Beste, stadsdeelraadslid Slotervaart, 13 mei 2007).

Buiten de koningin om moeten ook andere belangrijke mensen in overheidsdiensd over het gebouw kunnen beschikken lijkt mij. Hoe meer mensen en of organisaties er gebruik van maken hoe meer de vorbouwing haar geld waard is. Zelfs Louis Napoleon had er al een museum ingericht (Jan, 4 mei 2007).

De Koningin en de toekomstige Koning mogen wat mij betreft gewoon gebruik blijven maken van het Paleis op de Dam voor officiele ontvangsten en aangelegenheden. Daarnaast kan het paleis een publieke functie blijven houden als monument, als museum, voor culturele activiteiten en misschien zelfs wel voor officiele ontvangsten van de gemeente Amsterdam (Mark Doorn, VVD Raadslid A'dam Centrum, 1 mei 2007).

Het zou mooi zijn als Amsterdam, als hoofdstad van het land, meer officiële ontvangsten door regering en Koninlijk Huis en stadsbestuur zou weten te realiseren. Het Paleis is daarvoor de beste locatie. Daarnaast blijft het deels een publiek toegankelijk gebouw (Gerrit Brunink, duo raadslid D66 Centrum, 1 mei 2007).

Het oude stadhuis, centraal gelegen op de Dam, moet als Wissel gebruikt worden door staatshoofd, regering en stadsbestuur (Luud Schimmelpennink, raadslid Centrum, 1 mei 2007).

Het paleis moet terugegeven worden aan de gemeente Amsterdam, zodat het als een museum voor iedereen te bezoeken en te bezichtigen is (Dingeman Coumou, raadslid deelraad Centrum, 30 april 2007).

Het paleis op de Dam zou een prachtige lokatie zijn voor het nationaal historisch museum (Els van Wageningen, 30 april 2007).

Het paleis zou gebruikt moeten worden zoals eerder gebruikelijk voor staatsbezoeken en ontvangsten van de koningin danwel toekomstige koning, regering en additioneel door het stadsbestuur. Indien er sprake is van een kort bezoek van een buitenlands staatshoofd of anderszins belangrijk diplomatieke vertegenwoordiger (e.g. van UN wege) is het veel efficienter om geconcentreerd een aantal gesprekken daar te plannen inclusief lunch met de koningin dan dat hij / zij naar Den Haag gereden moet worden en Catshuis en paleis Noordeinde of Huis Ten Bosch 'langs moet gaan'. E.e.a. zou ook kunnen als er sprake is van een bezoek met een voornamelijk financieel karakter. De minister van financien en de Nederlandse bankpresident (die laatste is toch al in Amsterdam) kunnen dan vragen het gebouw voor een ontvangst te mogen gebruiken. Het stadsbestuur zou van het gebouw gebruik kunnen maken in gevallen van uitzonderlijke importantie waar er bijvoorbeeld sprake is van een (staats)bezoek met handelsdelegatie en culturele delegatie. Dit was zo bij het bezoek van president Poetin. Ook dan is een gecombineerde ontvangst veel efficienter (Stanley Brul, hoogleraar Universiteit van Amsterdam, 28 december 2008)

 


GEEF UW MENING:

Wat moet er met het paleis gebeuren?

Naam:

Functie (indien relevant):

E-mail adres (wordt niet gepubliceerd): 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier