Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

‘Toch onderzoek Irak’

22 april 2007 - Er is een reële kans dat er toch nog een onderzoek komt naar de gronden waarop Nederland in 2003 heeft besloten om de Amerikaans-Britse inval in Irak politiek te steunen. Dit was de conclusie van politici van PvdA, VVD en SP vanavond tijdens een debat in de Rode Hoed.

Thomas Erdbrink, mede-auteur van een boek over Irak dat vanavond werd gepresenteerd en zojuist ingevlogen uit Teheran, was onder de indruk dat zoveel mensen op zo’n mooie dag naar zo’n droevig verhaal waren komen luisteren.

Het verhaal was droevig genoeg, maar er viel ook te lachen. Om de grappen van Amerika-deskundige Maarten van Rossem bijvoorbeeld, al viel er af en toe een pijnlijke stilte als hij het al te bont maakte.

Ook viel er te lachen om de eerste vraag uit het publiek: waarom valt er in NRC Handelsblad - organisator van de avond - niets te lezen over het feit dat de zogenaamde aanval van Al Qaeda op het WTC in feite is bewerkstelligd door Washington zelf?

Minder lachwekkend was de discussie over het aantal burgerdoden in Irak, door de VN vorig jaar op 40.000 geschat. Is dat cijfer niet veel te laag, zo vroeg iemand uit het publiek. Staan de VN niet onder politieke druk om de cijfers laag te houden?

Dat van die politieke druk klopt, zei Carolien Roelants, die met Erdbrink het boek schreef. Tot voor kort ging de plaatselijke VN-chef naar het mortuarium om de lijken te telllen, maar onder druk is de VN gestopt om nog schattingen van het aantal doden te publiceren.

Een belangrijk deel van de avond was gewijd aan de vraag of er niet alsnog een onderzoek moet komen naar de manier waarop het Nederlandse besluit tot stand is gekomen om de oorlog politiek te steunen. In het huidige regeerakkoord heeft de PvdA die wens opgegeven, naar verluidt omdat premier Jan Peter Balkenende het absoluut niet wil.

Erik Jurgens (PvdA) kondigde aan dat de Eerste Kamer kritische vragen zal stellen over het onderwerp. Als de regering blijft weigeren om die vragen te beantwoorden, dan zou de irritatie hierover wel eens zo groot kunnen worden dat de hele Kamer beslist tot een parlementair onderzoek.

Hans van Baalen (VVD) erkende dat het denkbaar is dat de Eerste Kamerfractie van zijn partij een ander standpunt inneemt dan de Tweede Kamerfractie. Van Baalen speelde overigens een uitwedstrijd: bijna alle kritische vragen waren aan hem gericht, en hij kreeg niet meer dan af en toe een mager applaus.

Harry van Bommel (SP) had een ander scenario in gedachten. Als er geluiden blijven komen over een geheime Nederlandse militaire betrokkenheid bij de inval in Irak, dan zou dit kunnen leiden tot grotere druk om een onderzoek in te stellen.

Van Rossem meende wel zeker te weten dat zo’n onderzoek er uiteindelijk wel komt, tegen de tijd dat Balkenende Commissaris van de Koningin in Drenthe is geworden.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier