Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

‘Iedereen weet dat reïntegratie niet werkt’

20 april 2007 - Anush Avetisyan adviseerde tot voor kort de sociale dienst. Ze gelooft niet zo in de reïntegratietrajecten waarmee de gemeente mensen aan het werk probeert te krijgen. Mensen kunnen beter vrijwilligerswerk doen dat bij ze past.

Op 1 april nam Avetisyan afscheid als voorzitter van de cliëntenraad van de sociale dienst (tegenwoordig Dienst Werk en Inkomen, DWI). Inmiddels coacht ze vrijwilligers in Geuzenveld-Slotermeer, bijvoorbeeld als ze een fietscursus willen organiseren. Veel vrouwen vinden via het vrijwilligerswerk een baan.

Hoe komt iemand in een cliëntenraad terecht?

“Door omstandigheden was ik werkloos geworden. Er stond een advertentie in Werkwoord, het blad van de DWI voor de klanten. En ik ben iemand die heel veel energie heeft (lacht). Dus toen dacht ik OK, dan ga ik even voor mijn uitkering werken. Ik schreef toen ook voor maandblad Mug, ik deed van alles om gewoon lekker bezig te zijn en om de taal te leren”.

Had je een bepaald idee van wat je wilde gaan doen in de cliëntenraad?

“Ja, ik zag heel veel dingen verkeerd lopen. Die regelingen, kijk, ik had het gevoel, je zit daarboven regelingen te bedenken, maar je kent die klant helemaal niet. Dat was mijn grootste motivatie om ermee te beginnen”.

Wat was het probleem met die regelingen?

“De brieven die je binnenkrijgt, je kan wel een verplichtende brief sturen, maar niet op zo’n vernederende manier. De ambtenaren weten zelf vaak ook niet dat het zo kan overkomen, want het zijn juridische termen. Het gaat echt om de manier waarop.

Een ander voorbeeld is dat ze er nooit over hadden nagedacht om een fiets onder de knipkaart [een onkostenvergoeding voor mensen met lage inkomens] te laten vallen. De cliëntenraad heeft bereikt dat je een fiets onder de knipkaart vergoed kan krijgen”.

In de media was er veel aandacht voor huisbezoeken die de sociale dienst aflegt om te controleren of mensen niet stiekem samenwonen. Hebben jullie je daarmee bezig gehouden?

“Daar hebben we tegen geadviseerd, al zul je natuurlijk wel op een of andere manier moeten controleren. Maar ze hebben een instrument bedacht dat zo negatief is. Als je bij mensen binnenkomt kan je ook positiever kijken: waar kan ik je helpen. Ik kom niet alleen jouw tandenborstels tellen of jouw kasten controleren maar wel: heb jij misschien gebruik gemaakt van de knipkaart?”

De gemeente zegt dat de huisbezoeken inmiddels ook worden gebruikt om mensen te wijzen op voorzieningen.

“Ja, volgens mij hebben ze dat meegenomen. Veel adviezen die wij hebben gegeven zijn meegenomen. Daar kan ik wel trots op zijn, er zijn hele concrete dingen die wij hebben bereikt”.

Recent is er een rapport verschenen van de Rekenkamer waarin kritiek wordt geleverd op de reïntegratie, de ondersteuning van werkzoekenden.

“Laten we eerlijk zijn, iedereen weet dat het niet werkt, dat hebben we altijd al geroepen. Ik heb zelf een reintegratietraject meegemaakt maar ik werd echt niet geholpen. Ze waren echt alleen maar puur administratief bezig om te zorgen dat ze hun geld binnenkrijgen”.

Wat houdt dat in zo’n traject, volg je cursussen?

“Nee hoor, meestal alleen sollicitatiebrieven schrijven en een cv maken. En meestal wordt je gedwongen om werk te doen dat helemaal niet bij je past en dan mag je ook geen ‘nee’ zeggen. Anders heeft het directe gevolgen voor je uitkering…”

In de praktijk bleek de cliëntenraad wel een goed middel om mensen aan het werk te krijgen, ontdekte Avetisyan.

“Onze secretaris was heel snel uitgestroomd naar werk, en daarna was ik uitgestroomd naar werk, het werkt eigenlijk als een reïntegratietraject. Het is een soort empowerment. Het geeft heel veel mogelijkheden om te leren”.

Zelf ben je bij stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer gaan werken. Hoe ben je hier terechtgekomen?

“Ik had hier een cursus administratie opgezet, dat had weer te maken met fouten van de DWI. Ze hebben een Formulierenbrigade. Maar wat de Formulierenbrigade heel vaak doet is de eigen verantwoordelijkheid van de burger nemen door zelf die formulieren in te vullen, waardoor de burger heel erg afhankelijk wordt van de overheid.

Er was een oproep van ‘Jouw idee, maak het waar’. Toen dacht ik, OK, dat zou mijn idee kunnen zijn: een cursus waar mensen leren hoe ze zelf hun formulieren kunnen invullen. En dat was heel succesvol. En op een gegeven moment werd er gevraagd of ik de coördinatie van Wijkweb zou willen doen.

Door mijn DWI-achtergrond denk ik heb ik daar weer een soort reïntegratiebedrijf van gemaakt. Onbewust hoor! (lacht) Vanaf september heb ik zestien vrijwilligers gecoacht, en er zijn er acht al uitgestroomd naar werk”.

Wijkweb is een netwerk van vrijwilligersactiviteiten?

“Het is heel simpel. Er komt iemand binnen en die zegt, ik wil dit heel graag organiseren. Ik noem maar een voorbeeld, Habiba wil een fietscursus organiseren, dat is echt een heel goed voorbeeld. Dan zeg ik, OK, is er ook vraag naar? Er moeten ook mensen zijn die meedoen. Je kan het heel graag willen, maar als er niemand is, dan houdt het op. Dan gaat ze het uitzoeken, ze gaat ruimte zoeken, dat is waarbij ik haar dan coach. Ik coach Habiba om haar ding te doen.

Er moet altijd een stukje eigenbelang zijn. We gaan niemand iets verplichten, en vooral niet als het om vrijwilligerswerk gaat. Heel veel mensen denken dat ze voor mij iets moeten doen. Dan komen ze hier: wat kan ik voor je doen. Ik zeg: helemaal niks. Wat kan jij voor jezelf doen?”

Illustratie: poster van de Wij Amsterdammers campagne van de gemeente. Meer over Wijkweb

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier